Κινηματογράφος
Καλαμάτα: Ημερίδα για προσβάσιμο κινηματογράφο και τέχνη χωρίς αποκλεισμούς στο Rex
Ανέβηκε
2 εβδομάδες πρινστις
από
Kalamata Times

Η ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό βρίσκεται στο επίκεντρο της ημερίδας «Προσβάσιμος κινηματογράφος και τέχνη για όλους», που διοργανώνει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2026, από τις 10:00 έως τις 17:30, στο Ξενοδοχείο Rex, με ελεύθερη είσοδο.
Η διοργάνωση εντάσσεται στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και στο πρόγραμμα «Ντοκιμαντέρ για Όλους», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου».
Δημιουργοί, εκπαιδευτικοί, ειδικοί, πολιτιστικοί φορείς και οργανώσεις ατόμων με αναπηρία θα συναντηθούν για να συζητήσουν τα εμπόδια στην πολιτιστική συμμετοχή και τις πρακτικές που μπορούν να καταστήσουν τον κινηματογράφο και την τέχνη προσβάσιμους σε περισσότερους ανθρώπους.
Σε όλη τη διάρκεια της ημερίδας θα παρέχεται ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την Ελισάβετ Τράκα, ενώ ο χώρος είναι προσβάσιμος για άτομα με αμαξίδιο.
Στο επίκεντρο οι ανάγκες και οι εμπειρίες των κοινοτήτων
Η ημερίδα προσεγγίζει την πρόσβαση στον πολιτισμό ως δικαίωμα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις εμπειρίες των ίδιων των ατόμων με αναπηρία. Στόχος είναι η ανταλλαγή γνώσεων και η ανάπτυξη συνεργασιών που θα ενισχύσουν την ισότιμη συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις για τον προσβάσιμο υποτιτλισμό και την ακουστική περιγραφή, παρουσιάσεις κινηματογραφικών έργων, εκπαιδευτικές εφαρμογές και συζητήσεις για την αναπαράσταση της αναπηρίας, τον εθελοντισμό, τον αυτισμό και τη συμπεριληπτική καλλιτεχνική δημιουργία.
Το πρόγραμμα της ημερίδας
- 10:00–10:30 | Υποδοχή και χαιρετισμοί.
- 10:30–11:00 | Προσβασιμότητα στο κινηματογραφικό έργο. Η Βιλελμίνη Σωσώνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα παρουσιάσει καινοτόμες μεθόδους υποτιτλισμού για Κ/κωφούς και βαρήκοους, καθώς και ακουστικής περιγραφής για άτομα με προβλήματα όρασης ή νευροδιαφορετικότητα.
- 11:00–11:15 | Ήχος, εικόνα, κίνηση και σώμα. Ο Δημήτρης Σαρρής, εκπαιδευτικός μουσικής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και επισκέπτης καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα αναπτύξει πολυαισθητηριακές προσεγγίσεις στη συμπεριληπτική εκπαίδευση και την αναπηρία.
- 11:30–12:00 | Ντοκιμαντέρ και κοινωνικός αντίκτυπος. Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Σιαμάκ Ετεμάντι και η impact producer Αντριάνα Θεοχάρη θα παρουσιάσουν την ταινία «Από τι είμαστε φτιαγμένοι» ως μελέτη περίπτωσης για τη σύνδεση του ντοκιμαντέρ με τις κοινότητες, την εκπαίδευση και την κοινωνική δράση. Θα συζητηθούν επίσης η αναπαράσταση της αναπηρίας, τα στερεότυπα, η συμμετοχή και η αυτοδιάθεση.
- 12:00–12:45 | Το ντοκιμαντέρ στην υπηρεσία των ατόμων με αναπηρία. Η Δρ Μαρία Ζαφειροπούλου, ιδρύτρια της CO2GETHER, και η Sara Albo, videomaker και υπεύθυνη social media του οργανισμού, θα παρουσιάσουν το ντοκιμαντέρ «Unsung Heroes», για τη ζωή ανθρώπων με πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS) και άνοια, καθώς και των οικογενειών και των φροντιστών τους.
- 12:45–13:00 | Ερωτήσεις κοινού.
- 13:00–14:00 | Διάλειμμα – Μπουφές.
- 14:00–14:30 | Όταν το ντοκιμαντέρ συναντά την εκπαίδευση. Η Σάντυ Χρηστίδου, κοινωνική λειτουργός – ψυχοθεραπεύτρια και επιστημονικά υπεύθυνη της δομής «Ο Κήπος της Λυσούς», θα μεταφέρει σχολικές εμπειρίες από προβολές μεταγλωττισμένων ταινιών. Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα με ειδική τεχνική επεξεργασία και το μεταγλωττισμένο εξάλεπτο animation «Ρέι το χαλάκι».
- 14:30–14:45 | Από την προβολή στη δράση. Ο Γιώργος Λαζαρίδης, πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου ΑμεΑ «ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ» και αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Καλαμάτας, θα αναφερθεί σε πρακτικές συνεργασίες μεταξύ δημιουργών, οργανώσεων ατόμων με αναπηρία, φεστιβάλ, δήμων και πολιτιστικών φορέων.
- 14:45–15:00 | Η τέχνη του χορού στον τομέα της ένταξης ως έκφραση ζωής. Ομιλήτρια θα είναι η Μαρία Καραπαναγιώτη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Dance Disability.
- 15:00–15:15 | Ο εθελοντισμός ως γέφυρα για την προσβασιμότητα και την ισότιμη συμμετοχή στον πολιτισμό. Ομιλητής θα είναι ο Νικόλαος Καραγιαννίδης, πρόεδρος του ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ Μεσσηνίας.
- 15:15–15:30 | Αυτισμός και κινηματογράφος: από την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ισότιμη πολιτιστική συμμετοχή. Εισηγητής θα είναι ο Κωνσταντίνος Σπαράγγης, ειδικός παιδαγωγός και επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Ημέρας παιδιών και εφήβων με αυτισμό.
- 15:30–16:30 | Προς έναν προσβάσιμο πολιτισμό. Εκπρόσωποι του Επιμορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κωφών Βαρηκόων Μεσσηνίας και της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Νοτίου Πελοποννήσου θα παρουσιάσουν ανάγκες, εμπόδια και προτάσεις για έναν πολιτισμό ανοιχτό σε όλους.
- 16:30–17:30 | Κινηματογράφος και μουσική: μια συνάντηση με την τέχνη. Παρουσίαση του τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «Τυφλόμυγα», συζήτηση με την πρωταγωνίστρια Βένια Σταυροπούλου και τη σκηνοθέτιδα Αζίμα Χαβρέ και μουσικό κλείσιμο με τη συνοδεία του Πέτρου Κατσούλη στο πιάνο.
Η «Τυφλόμυγα» και η μουσική συνάντηση
Η τελευταία ενότητα είναι αφιερωμένη στο βιογραφικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Τυφλόμυγα» της Αζίμα Χαβρέ, το οποίο θα προβληθεί ολόκληρο στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, από τις 20 έως τις 29 Νοεμβρίου.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Βένιας Σταυροπούλου, η οποία έχασε ολοκληρωτικά την όρασή της λίγο μετά τις σπουδές της στην υποκριτική και το τραγούδι, ενώ έκανε τα πρώτα επαγγελματικά της βήματα. Μέσα από τη διαδρομή της αναδεικνύονται η επιθυμία για ζωή και δημιουργία, η φιλία, η αγάπη και η ανάγκη για ουσιαστική συμπερίληψη.
Μετά την παρουσίαση του τρέιλερ και τη συζήτηση, η Βένια Σταυροπούλου θα ερμηνεύσει τέσσερα τραγούδια, με τον Πέτρο Κατσούλη στο πιάνο.
Βιωματικό πρόγραμμα χοροθεραπείας τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου
Στο πλαίσιο των δράσεων, τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, στις 11:00, επίσης στο Rex, η Μαρία Καραπαναγιώτη θα πραγματοποιήσει εισαγωγικό βιωματικό επιμορφωτικό πρόγραμμα χοροθεραπείας, με ελεύθερη είσοδο.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προσωπικό εξειδικευμένων δομών, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, χορογράφους, καθηγητές ειδικής αγωγής και εργαζομένους σε δομές αναπηρίας και αποκατάστασης.
Ετικέτες: Καλαμάτα, Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, προσβασιμότητα, συμπερίληψη, πολιτισμός, άτομα με αναπηρία, Ντοκιμαντέρ για Όλους, Ξενοδοχείο Rex




Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Καλαμάτα: Αφιέρωμα στον Σταύρο Καπλανίδη και δράσεις πριν από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
-
Καλαμάτα: Διημερίδα για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση
-
Έργο του Χρήστου Ρήγανα προσφέρεται για την ενίσχυση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
-
Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει στην Καλαμάτα
-
Kalamata Unfold Festival: Η Καλαμάτα γίνεται σημείο συνάντησης πολιτισμών στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου
-
Διαμαντάκι στον πεζόδρομο της Κουτσομητοπούλου: Μάρτυς μου ο Θεός
-
«The Greek Experiment» του Πάνου Χαρίτου στην Καλαμάτα
-
Το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ταξιδεύει Καλαμάτα!
-
«Γυναίκες Πρωτοπόροι στο Φως» Ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Κλεώνη Φλέσσα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
-
Στην Καλαμάτα η Ελληνοελβετική Πρωτοβουλία για την Αναβίωση του Σιδηροδρόμου – Παρουσία του Πρέσβη της Ελβετίας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
-
50 Χρόνια Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας – Παρουσίαση επετειακού ντοκιμαντέρ από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
-
Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ξεκινά δυναμικά!
-
Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου & Φεστιβάλ Ολυμπίας: Μια συνεργασία για την κινηματογραφική παιδεία
-
Το Φεστιβαλ Ντοκιμαντέρ σε αναζήτηση λευκών ελεφάντων
-
Έναρξη με πλούσιο πρόγραμμα το 10 Χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
-
10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: 2 Σεμινάρια για τους λάτρεις του κινηματογράφου
-
Τα Βραβεία του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
-
Μουσική εκδήλωση και Έκθεση στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
-
Συνάντηση μελών και φίλων της παράταξης Τζαμουράνη με πρόγραμμα για τον νέο δήμο Καλαμάτας
-
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στο Μόναχο!
-
Το Διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στο Διεθνές Φεστιβάλ Ζινεμπι
-
«Ντοκιμαντέρ για όλους» από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου!
-
Το Ντοκιματέρ της Δευτέρας στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
-
Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου “Η Σιωπή των Άλλων” on line αυτό το Σάββατο
-
Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Οι βραβευμένες ταινίες του 2020 – Δύο δωρεάν on line προβολές
-
Βραβεύτηκαν στην Ιταλια δύο φοιτητικές μικρού μήκους ταινίες με θέμα την Καλαμάτα
-
H Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων κόβει βασιλόπιτα στο REX με ζωντανή μουσική
-
Στο «ΡΕΞ» η κοπή βασιλόπιτας του Ανοιχτού Δήμου
-
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με επίκεντρο την Καλαμάτα
-
Βιβλιοπαρουσίαση – Ελλάδα: Μια χώρα παραδόξως νεωτερική
Πρόσφατα Άρθρα

Shisha24: Η νέα πρόταση για καφέ, ποτό και ναργιλέ στο κέντρο της Καλαμάτας

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Θλίψη για την απώλεια του Γεώργιου Λογιώτη

ΚΚΕ: Εκδήλωση στην Καλαμάτα για τους αυτοαπασχολούμενους με τον Θανάση Τζίμα

Μεσσηνιακός: Τέσσερις αθλητές στον σχεδιασμό του ΣΕΓΑΣ – Επιστέγασμα μιας σπουδαίας χρονιάς

Καλαμάτα: Συνελήφθη 54χρονος για διακίνηση κάνναβης – Κατασχέθηκαν 7.800 ευρώ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Επιχειρήσεις4 ώρες πρινShisha24: Η νέα πρόταση για καφέ, ποτό και ναργιλέ στο κέντρο της Καλαμάτας
-
Θέατρο15 ώρες πριν«Δεσποινίς Μαργαρίτα»: Μια ανατρεπτική «δασκάλα» από το Θεατρικό Σχήμα ΣΥΝ ΕΝΑ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΥΜΠΟΥΡΟΣ
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία14 ώρες πρινΚαλαμάτα: Κάλεσμα από το Συνδικάτο Οικοδόμων για αιμοδοσία – «Κανένας εργάτης μόνος του»
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία13 ώρες πρινΕπιμελητήριο Μεσσηνίας: Θλίψη για την απώλεια του Γεώργιου Λογιώτη
-
Αθλητικά14 ώρες πρινΜεσσηνιακός: Τέσσερις αθλητές στον σχεδιασμό του ΣΕΓΑΣ – Επιστέγασμα μιας σπουδαίας χρονιάς
-
Events14 ώρες πρινΚΚΕ: Εκδήλωση στην Καλαμάτα για τους αυτοαπασχολούμενους με τον Θανάση Τζίμα
-
Αστυνομικό δελτίο14 ώρες πρινΚαλαμάτα: Συνελήφθη 54χρονος για διακίνηση κάνναβης – Κατασχέθηκαν 7.800 ευρώ















