Connect with us

Gadgets

6 tips για πιο εύκολο συμμάζεμα του σπιτιού

Ανέβηκε

στις

6 tips για πιο εύκολο συμμάζεμα του σπιτιού 1
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Πιθανόν να έχετε επισκεφθεί εκείνα τα σπίτια, που παρά τις άπειρες υποχρεώσεις μοιάζουν μονίμως καθαρά. Πως με τόσες καθημερινές υποχρεώσεις τα καταφέρνουν, απορεί κανείς και ποιο είναι το μυστικό τους; Για τη δημιουργία ενός ακατάστατου σπιτιού απαιτείται… ομαδική δουλειά, σύμπνοια οικογενειακή και φυσικά καθόλου χρόνος. Με εξαίρεση το να ζει κάποιος μόνος, το ασυμμάζευτο σπίτι είναι έργο πολλών, το ίδιο και η καθαριότητα. Βέβαια οι γονείς έχουν το πάνω χέρι σε αυτό, οπότε δεδομένων των άπειρων υποχρεώσεων, που κατακλύζουν καθημερινά ένα νοικοκυριό, το μόνο που χρειάζεται για να είναι το σπίτι καθαρό, είναι λίγη οργάνωση και cleaning management κατά το περιβόητο time management. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για μια πιο καθαριότητα και συμμάζεμα στη στιγμή.

1)Μία δουλειά την ημέρα, την ακαταστασία κάνει πέρα

Γεγονός είναι, πως όταν κάνουμε κάτι συγκεκριμένο και το ανακοινώνουμε, αυτομάτως δεσμευόμαστε να το τηρήσουμε. Μπορεί έως τώρα διάφορες μέρες της εβδομάδας να μοιράζατε τις υποχρεώσεις του σπιτιού, αλλά με αυτό τον τρόπο έπαιρναν κάποιες υποχρεώσεις αναβολή. Αν αντιθέτως πείτε, ότι η Δευτέρα πχ. είναι η μέρα για το πλυντήριο, θα δεσμευτείτε απέναντι στον εαυτό σας πρώτα απ’ όλα να το τηρήσετε. Μπορείτε να βάλετε πληντύριο αμέσως μόλις ξυπνήσετε για να βγει μέχρι να φύγετε για τη δουλειά, αν δουλεύετε πιο αργά. Αν πάλι δουλεύετε νωρίς, βάλτε τα ρούχα από το προηγούμενο βράδυ, ρυθμίστε τη συσκεύη να ξεκινήσει λίγη ώρα πριν ξυπνήσετε. Όταν σηκωθείτε κι ετοιμαστείτε, η  απλώστρα θα περιμένει να τα υποδεχτεί κι εσείς θα πάτε στη δουλειά σας έχοντας ήδη απαλλαγεί από μια οικιακή σας υποχρέωση. 

2)Όλα συμμαζεμένα και τακτοποιημένα

Όταν όλα είναι μαζεμένα σε ένα σημείο, δε χάνετε χρόνο ψάχνωντας. Έτσι μπορείτε να κρατάτε στο ντουλαπάκι του μπάνιου για τα ρούχα να τα έχετε στο ντουλάπι του μπάνιου τα απορρυπαντικά, κι ένα εύκολο, αυτοσχέδιο καθαριστικό από νερό, ξύδι κι αιθέριο έλαιο της επιλογής σας. Κάθε φορά που βλέπετε, ότι το μπάνιο χρειάζετε ένα φρεσκάρισμα, ψεκάζετε με το καθαριστικό σας και συντηρείται αξιοπρεπώς ως τη μέρα της φασίνας. Μάλιστα αν βάλετε στην ίδια νοοτροπία και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, θα γλυτώσουν αρκετό χρόνο για τη νοικοκυρά, που συνήθως αναλαμβάνει αυτή τη δουλειά.

3)15 λεπτά αρκούν

Επιλέξτε μία μέρα κατά την οποία θα αφιερώσετε 15 λεπτά για το βράδυ για μια οικιακή υποχρέωση, όπως το σιδέρωμα. Με μια καλή σιδερώστρα και ένα δυνατό ατμοσίδερο 15 λεπτά αρκούν για να σιδερωθούν τα ρούχα. Αν έχετε πολλά, μπορείτε να ορίσετε 2 τέτοια 15λέπτα σε μια εβδομάδα. Την ώρα, που εσείς θα ασχολείστε με το σίδερο μοιράστε τα καθήκοντα στην οικογένεια, ώστε κάποιος άλλος να αναλάβει τα πιάτα, άλλος θα τα βάλει στο πλυντήριο, τα παιδιά θα μαζέψουν τα παιχνίδια πριν τον ύπνο, κι έτσι πολλές δουλειές, θα γίνονται ταυτόχρονα.

4)Το συμμάζεμα είναι η μισή αρχοντιά

Μερικές φορές τα σκόρπια παιχνίδια και τα μικροαντικείμενα στο σπίτι μπορεί να είναι εκείνα, που το κάνουν να φαίνεται βρώμικο, χωρίς να είναι ή τουλάχιστον χωρίς να είναι τόσο, όσο δείχνει. Η λύση είναι απλή: Ξεκαθάρισμα και συμμάζεμα. Αυτό παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο, γι’ αυτό και συνιστάται να γίνεται σε μηνιαία βάση. Μια φορά το μήνα κάθε μέλος της οικογένειας αναλαμβάνει να πετάξει, κάτι που δε χρειάζεται, καθαρίζοντας τον χώρο και τα πράγματά του. Έτσι όλα είναι πιο εύκολα, όταν θα έρθει η ώρα του σκουπίσματος και του σφουγγαρίσματος. Σε καθαρό από αντικείμενα έδαφος η σφουγγαρίστρα θα κυλά ανεμπόδιστα στο πάτωμα, το οποίο θα είναι πραγματικά καθαρό.

5)Το χάος της κουζίνας εν… τάξει

Στην περίπτωση της κουζίνας ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω, αρκεί. Συμμάζεμα και ξεσκαρτάρισμα όσων δεν έχετε ανάγκη ή παλιών σκευών, που ίσως χρειάζονται ανανέωση. Αποθηκεύστε τα απορρυπαντικά της κουζίνας κοντά, ώστε μόλις τελειώνετε το μαγείρεμα να αφαιρείτε άμεσα τα καμένα λίπη και να φρεσκάρετε τον πάγκο, όπου μαγειρέψατε. Έτσι είτε όσο θα μαγειρεύετε είτε μέχρι να κρυώσει το φαγητό, θα έχετε καθαρίσει με 2-3 κινήσεις, με τις οποίες ο χώρος θα δείχνει αυτομάτως συμμαζεμένος.

6)Κρατήστε τα παπούτσια έξω 

Είτε εκτός σπιτιού ή τουλάχιστον σε ένα έπιπλο στην είσοδο του σπιτιού. Εναλλακτικά μπορείτε να τα βγάζετε αμέσως μόλις μπαίνετε στο σπίτι και να τα πηγαίνετε στην ντουλάπα σας. Με αυτό τον τρόπο αφενός δε μεταφέρετε χώματα και μικρόβια (ή έστω όχι τόσα πολλά) μέσα στο σπίτι, αφετέρου έχετε κάνει ένα μέρος του πολυπόθητου προαναφερθέντος συμμαζέματος. Και για να επανέλθουμε στο καίριο κομμάτι της καθαριότητας, μπορείτε στο τέλος της ημέρας, κι αφού όλα τα υποδήματα των μελών της οικογένειας βρίσκονται εκεί που πρέπει, ήρθε η ώρα να απολυμάνετε και να καθαρίσετε το πάτωμα. Ένας ατμοκαθαριστής μπορεί να είναι πολύτιμος σύμμαχός σας σε αυτή την προσπάθεια.

Η αλήθεια είναι, ότι η τήρηση προγράμματος καθαριότητας του σπιτιού μπορεί να μη βγαίνει πάντα, όπως την υπολογίζατε. Συχνά υπάρχουν και ανατροπές. Τα παραπάνω όμως μπορούν να αποτελέσουν κάποιες πρακτικές λύσεις, που αν τις ακολουθείτε τακτικά, θα διατηρούν το σπίτι συμμαζεμένο και αξιοπρεπώς καθαρό ως τη μεγάλη στιμγή της γενικής καθαριότητας.

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ