Connect with us

Μεσσηνία

40 εκατ. ευρώ για το Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Μεσσήνη – Εύα – Λάμπαινα!

Ανέβηκε

στις

40 εκατ. ευρώ για το φιλιατρά - γαργαλιάνοι και μεσσήνη - εύα - λάμπαινα! 3
Κοινοποιησέ το

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, δύο σημαντικά έργα για τη Μεσσηνία πήραν το «πράσινο φως» από το Περιφερειακό Συμβούλιο χθες το βράδυ, όπου αποφασίστηκε η υποβολή για την ένταξη τους στο ΕΣΠΑ μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

  • Πρόκειται για τη βελτίωση του δρόμου Φιλιατρά-Γαργαλιάνοι και του οδοφωτισμού ισόπεδων κόμβων, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ και
  • Τη βελτίωση της 7ης επαρχιακής οδού Μεσσηνίας (Μεσσήνη-Εύα και Εύα-Λάμπαινα) προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ!

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης  εξέφρασε την ικανοποίησή του, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η συνεχής δουλειά από τις δομές της Περιφέρειας και η απόλυτη αφοσίωσή μας  στους στρατηγικούς μας στόχους παρά τις τεχνικές δυσκολίες και τα εμπόδια που υπερβαίνουμε κάθε φορά με σκληρή εργασία έχουν ως αποτέλεσμα την συνεχή βελτίωση των οδικών αξόνων της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου.

Το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται το 2023 θα έχει βρει την Πελοπόννησο με νέες υποδομές και την Περιφέρεια στις πρώτες θέσεις της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το καταφέραμε στο πρόγραμμα που έκλεισε το 2016: ήμασταν τελευταίοι διαχρονικά και βρεθήκαμε στην πρώτη τριάδα. Η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης και απομόνωσης βρίσκει τον δρόμο της και αναδιατυπώνει την θέση της στην Ελλάδα  και τον κόσμο ως μια σύγχρονη ευρωπαική περιφέρεια. Όσοι τόσα χρόνια έμειναν άπραγοι και δεν μπόρεσαν να συνεισφέρουν τίποτε σε αυτήν την εξέλιξη, ας μείνουν στην μικρή τους μιζέρια. Η Πελοπόννησος συνεχίζει μπροστά και σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί, μαζί με τους πολίτες της Πελοποννήσου. Αυτά τα έργα ανήκουν σε εκείνους».

ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΑ-ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ

Το έργο: «Βελτίωση της εθνικής οδού “Κυπαρισσία – Φιλιατρά-Πύλος-Μεθώνη” τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι / Οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι – Ρωμανός», είναι συνολικού προϋπολογισμού 30.426.150 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στο έργο, σύμφωνα με τα τεχνικά στοιχεία της πρότασης, περιλαμβάνεται η βελτίωση και αναβάθμιση του οδικού τμήματος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι στα πλαίσια βελτίωσης και αναβάθμισης του κύριου οδικού άξονα της Εθνικής Οδού «Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη»,  συνολικού μήκους 8,836χλμ. και άρχεται με τη σύνδεση της Επαρχιακής Οδού Φιλιατρών – Κορυφασίου μέσω ισόπεδου κυκλικού κόμβου. Ακολούθως βελτιώνεται και αναβαθμίζεται η συνέχεια της υφισταμένης Ε.Ο. έως την είσοδο των Γαργαλιάνων, ολοκληρώνοντας έτσι το τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι.

Περιλαμβάνονται επίσης ο οδοφωτισμός εννέα ισόπεδων κόμβων στα τμήματα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι– Ρωμανός, καθώς και απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές εργασίες και εργασίες ΟΚΩ.

Η αναγκαιότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου έγκειται στο ότι θα αυξηθεί σημαντικά η κυκλοφοριακή ικανότητα της οδού και θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό οι κίνδυνοι των τροχαίων ατυχημάτων. Επίσης λόγω της ευκολότερης, συντομότερης, ταχύτερης και ασφαλέστερης πρόσβασης που θα προκύψει από την υλοποίηση του συνολικού έργου, αναμένεται περεταίρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής διέλευσης της δυτικής Μεσσηνίας. Το προτεινόμενο έργο για να εξυπηρετήσει με επάρκεια τους υφιστάμενους και μελλοντικούς φόρτους κατατάσσεται στην κατηγορία ΑΙΙ με ταχύτητα σχεδιασμού 80-90χλμ./ώρα και εφαρμοστέα διατομή τη β2σ.

ΜΕΣΣΗΝΗ-ΕΥΑ ΚΑΙ ΕΥΑ-ΛΑΜΠΑΙΝΑ

Έργο: “ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ 7ης ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΗ – ΕΥΑ ΚΑΙ ΕΥΑ – ΛΑΜΠΑΙΝΑ)”, συνολικού προϋπολογισμού 9.050.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνεται η βελτίωση και αναβάθμιση της 7ης Επαρχιακής Οδού Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας συνολικού μήκους 8,410 χλμ. στα Τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου:

Α. Στο τμήμα Μεσσήνη – Εύα η παρέμβαση ξεκινά από τη συμβολή του Κόμβου της Περιφερειακής Οδού Μεσσήνης με την 7η Επαρχιακή Οδό στη Χ.Θ. 0+000, κατευθύνεται βόρεια και καταλήγει στην αρχή της Παράκαμψης Εύας στη Χ.Θ. 5+652,41, δηλαδή έχει συνολικό μήκος 5.652,41 μέτρα

Β. Στο τμήμα Εύα – Λάμπαινα η παρέμβαση ξεκινά  από το τέλος της Παράκαμψης Εύας, ακριβώς μετά τη γέφυρα στο ρέμα Λιγίδη, στη Χ.Θ. 0+100 κατευθύνεται βόρεια, στη Βαλύρα και καταλήγει στο τέλος του νέου Ισόπεδου Κόμβου προς Αρχαία Μεσσήνη (στην συμβολή με την 22α επαρχιακή οδό εντός της Λάμπαινας) στη Χ.Θ. 2+858,00, δηλαδή έχει συνολικό μήκος 2.758  μέτρα.

Περιλαμβάνονται επίσης απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές εργασίες και εργασίες ΟΚΩ.

Η αναγκαιότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου  έγκειται στο ότι θα αυξηθεί σημαντικά η κυκλοφοριακή ικανότητα της οδού και θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό οι κίνδυνοι των τροχαίων ατυχημάτων. Επίσης λόγω της ευκολότερης, συντομότερης, ταχύτερης και ασφαλέστερης πρόσβασης που θα προκύψει από την υλοποίηση του συνολικού έργου, αναμένεται περεταίρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Μεσσήνης με την βελτίωση και αναβάθμιση της 7ης Επαρχιακής Οδού της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Το έργο από την αρχή έως το τέλος είναι πλήρως λειτουργικό, καθώς στα εν λόγω τμήματα γίνεται βελτίωση της υπάρχουσας οδού, με μικρή μεταβολή της οριζοντιογραφικής χάραξης και αλλαγή της τυπικής διατομής της (τυπική διατομή μεγαλύτερου πλάτους κυκλοφορούμενης οδού), ώστε να ικανοποιούνται οι συνθήκες ασφαλούς και ομαλής κυκλοφορίας, ο αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος της περιοχής και η βελτίωση της απορροής της ανάντη περιοχής και αποστράγγισης της οδού.

40 εκατ. ευρώ για το φιλιατρά - γαργαλιάνοι και μεσσήνη - εύα - λάμπαινα! 4

Περιφέρεια Πελοποννήσου

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ