Connect with us
Επιμελητηρίο

Διατροφή

3 Στρατηγικές για να τρώτε πιο υγιεινά

Ανέβηκε

στις

3 Στρατηγικές για να τρώτε πιο υγιεινά 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Πάρης Παπαχρήστος

Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αθήνα, Msc

Πώς μπορούν οι διατροφικές σας συνήθειες να γίνουν καλύτερες; Εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκατομμύρια χρήματα ξοδεύονται σε καμπάνιες ενημέρωσης για τη διατροφή, σε τρόπους απεικόνισης των συστατικών στα συσκευασμένα τρόφιμα ώστε να είναι κατανοητά από τους καταναλωτές, επαγγελματίες υγείας δίνουν πληροφορίες τόσο σε ατομικό επίπεδο (διαιτολογικές συνεδρίες), όσο και σε επίπεδο κοινότητας, χιλιάδες άρθρα γράφονται σε περιοδικά και ενημερωτικά websites και παρόλα αυτά, τα ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι αυξημένα και οι διατροφικές μας συνήθειες κακές.

Πόσο κακές είναι οι διατροφικές μας συνήθειες;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο σε δείγμα 4.600 ατόμων σχετικά με τη διατροφική συμπεριφορά των Ελλήνων (έρευνα ΠΑΜΕΔΥ) έδειξε πως στην Ελλάδα τρώμε πολύ ανθυγιεινά, τόσο οι ενήλικες, όσο και τα παιδιά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η αναιμία και η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών (λαμβάνουμε λιγότερο σίδηρο, ασβέστιο και φολικό οξύ). Δηλαδή τρώμε πολύ, αλλά καταλήγουμε να έχουμε υποθρεψία, καθώς τρώμε τροφές υψηλών θερμίδων με χαμηλή θρεπτική αξία. Είμαστε υπέρβαροι και ταυτόχρονα υποσιτισμένοι! Οι διατροφικές μας συνήθειες μας προσδίδουν παραπάνω λιπαρά, ολικά και κορεσμένα, παραπάνω αλάτι και παραπάνω πρωτεΐνη σε σχέση με τις συστάσεις!

Πού οφείλονται οι κακές διατροφικές μας συνήθειες;

Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται και στο ότι έχουν αλλάξει και οι διατροφικές επιρροές που δεχόμαστε από το περιβάλλον… Έχει πολλαπλασιαστεί η διαθεσιμότητα φθηνών τροφών που ταυτόχρονα έχουν αυξημένες θερμίδες (γλυκά, πατατάκια, τηγανιτά, σφολιατοειδή κλπ), οι συσκευασίες έχουν αυξηθεί και οι προσφορές 2+1 ή 1+1 είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στο supermarket, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο από πριν. Έχουμε γύρω μας άμεσα διαθέσιμο ό,τι και να σκεφτούμε, από pizza μέχρι burger και κρέπες, τρόφιμα με έντονη γεύση και θελκτική εμφάνιση. Επιπλέον, οι εφαρμογές delivery έχουν κάνει τη διάθεση φαγητού πανεύκολη και γρήγορη, και το περιβάλλον των εφαρμογών μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει στο να προσθέσετε και επιπλέον τρόφιμα στο ηλεκτρονικό σας καλάθι, που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην είχατε καν σκεφτεί ότι θέλετε να καταναλώσετε! Επομένως, χρειάζεται υπεράνθρωπες προσπάθειες και θέληση για να διαχιερισείτε αυτό το περιβάλλον υπερκατανάλωσης!

 

Οι καλύτεροι τρόποι για την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών

Ένα ζευγάρι ερευνητών μελέτησε 96 έρευνες, οι οποίες χρησιμοποίησαν διάφορες στρατηγικές για να ωθήσουν τους ανθρώπους στο να κάνουν υγιεινές επιλογές, και σύγκρινε τα αποτελέσματά τους ώστε να καταλήξει στις πιο αποτελεσματικές. Οι ερευνητές ήθελαν να προσδιορίσουν με ποια σρατηγική ώθησης μπορεί να μειωθεί η συνολική πρόσληψη θερμίδων. Θα μου πείτε βέβαια πως οι θερμίδες δεν είναι ο μόνος δείκτης υγιεινής διατροφής, αλλά είναι τόσο μεγάλα πλέον τα ποσοστά παχυσαρκίας που ακόμα και αυτή η ένδειξη είναι σημαντική.

Ως «ώθηση» οι ερευνητές θεωρούν οποιαδήποτε τεχνική που οδήγησε σε τροποποίηση της συμπεριφοράς των ατόμων, χωρίς να απαγορεύσει κάτι (πχ απαγορεύεται η κατανάλωση γλυκών) και χωρις να χρησιμοποιήσει οικονομικά κίνητρα (πχ αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που δεν θεωρούνται υγιεινά).

Στρατηγική ώθησης 1η: Τί γνωρίζετε/ Γνωσιακή στρατηγική

Οι γνωσιακές στρατηγικές ώθησης έχουν ως στόχο να επηρεάσουν αυτά που γνωρίζετε, ώστε να σκεφθείτε περισσότερο πριν κάνετε κάποια επιλογή. Τέτοιες τεχνικές είναι η προσθήκη των θερμίδων στα πιάτα του μενού των εστιατορίων και στις συσκευασίες των σνακ τύπου σάντουιτς και wrap και η τοποθέτηση κάποια σήμανσης στα τρόφιμα που να προσδιορίζει τις υγιεινές επιλογές, όπως για παράδειγμα ένα σιτάρι ή μία καρδιά σε τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες. Δυστυχώς, αυτή η στρατηγική φάνηκε πως είναι η λιγότερο αποδοτική, καθώς το αποτέλεσμα στη μείωση των ημερήσιων θερμίδων είναι μόνο 64kcal λιγότερες από την τυπική πρόσληψη. Συνεπώς, χρειάζεται κάτι επιπλέον από την απλή προώθηση της διατροφικής γνώσης.

Στρατηγική ώθησης 2η: Πώς αισθάνεστε/ Συναισθηματική στρατηγική

Αυτές οι στρατηγικές έχουν ως στόχο, όχι το τί γνωρίζετε για το τρόφιμο, αλλά, το πώς θα γίνει το υγιεινό τρόφιμο πιο ελκυστικό και επιθυμητό. Βασίζονται στην αλλαγή του πώς αισθάνεστε σχετικά με ένα φαγητό και μία συγκεκριμένη επιλογή. Μία τέτοια στρατηγική ώθησης είναι η λεκτική παρουσίαση του τροφίμου στον κατάλογο του εστιατορίου. Για παράδειγμα, θα ήταν πιο πιθανό να παραγγείλετε ένα φιλέτο με βραστά λαχανικά ως συνοδευτικό ή ένα φιλέτο με χειμερινά λαχανικά μαγειρεμένα σε ζωμό εσπεριδοειδών, πασπαλισμένα με νιφάδες θαλασσινού αλατιού και σταγόνες εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου; Εγώ με βεβαιότητα θα παρήγγελνα τη 2η εναλλακτική, παρότι αφορά το ίδιο τρόφιμο! Μία άλλη στρατηγική είναι η εμφάνιση φωτογραφιών μόνο των υγιεινών επιλογών, σε έναν κατάλογο εστιατορίου. Ως προς την αποτελεσματικότητά τους, οι συναισθηματικές στρατηγικές ώθησης έχουν μείωση κατά 130kcal σε σχέση με την τυπική πρόσληψη.

Στρατηγική ώθησης 3η: Τί να πράξετε/ Συμπεριφορική στρατηγική

Οι συμπεριφορικές τεχνικές έχουν ως στόχο να αλλάξουν αυτό που θα κάνετε, ανεξάρτητα από το τί γνωρίζετε ή τί νιώθετε, και μπορεί να λειτουργήσουν χωρίς καν να το καταλάβετε! Για παράδειγμα, η τοποθέτηση των σαλατών και των φρουτοσαλατών σε βολικές συσκευασίες στην είσοδο του ταχυφαγείου και η τοποθέτηση των λιγότερο υγιεινών τροφών στο πίσω μέρος του καταστήματος ή σε πάγκο όπου θα πρέπει να σας το σερβίρει υπάλληλος, είναι πιθανό να σας οδηγήσουν στο να αγοράσετε τη σαλάτα ή τη φρουτοσαλάτα, έναντι μίας σφολιάτας ή ενός τηγανιτού τροφίμου. Επιπλέον, η χρήση μικρών πιάτων για το φαγητό και μεγαλύτερων πιάτων για τη σαλάτα θα σας οδηγήσουν στο να προσλάβετε λιγότερες θερμίδες από τρόφιμα που είναι θερμιδικά πυκνά, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνετε μέσα στην ημέρα. Μάλιστα, αυτό αποδεικνύεται και από τις έρευνες, καθώς η στρατηγική αυτή οδηγεί στη μεγαλύτερη μείωση θερμίδων, κατά 200-300kcal σε σχέση με την τυπική πρόσληψη!

Συμπερασματικά, το ότι γνωρίζουμε περισσότερα για την υγιεινή διατροφή και για το τί είναι καλό να τρώμε φαίνεται πως δεν οδηγεί εν τέλει στη βελτίωση της διατροφικής μας συμπεριφοράς, παρότι έχουν ξοδευτεί πάρα πολλά χρήματα σε αυτή τη στρατηγική! Η ευκολία και η άνεση εξακολουθούν να υπονομεύουν την απόκτηση καλών συνηθειών, συνεπώς είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι ώστε η υγιεινές επιλογές να είναι πιο εύκολες και βολικές! Κάποιοι τρόποι για να συμβεί αυτό είναι οι ακόλουθοι:

  • Χρήση μικρότερων πιάτων για τα κυρίως γεύματα και μεγαλύτερων πιάτων για τις σαλάτες και τα φρούτα.
  • Χρήση μεγάλων ποτηριών για το νερό και μικρών για τα ροφήματα με θερμίδες, όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το αλκοόλ.
  • Τοποθέτηση των υγιεινών τροφών σε ορατά σημεία μέσα στο σπίτι και εύκολα προσβάσιμα, όπως τα φρούτα στον πάγκο της κουζίνας ή στις μπροστινές θέσεις του ψυγείου.
  • Απόκρυψη των τροφών με πολλές θερμίδες (μπισκότα, πατατάκια, πραλίνα φουντουκιού) σε ψηλά ράφια ή μέσα-μέσα στο ντουλάπι, ώστε να μην είναι άμεσα ορατά.
  • Μαγείρεμα απλών συνταγών που δε χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία, όπως ψητά στο φούρνο, λαδερά κατσαρόλας, όσπρια, και παρασκευή ποσότητας για 2 ή 3 ημέρες, ώστε να μη μαγειρεύετε συνέχεια και τελικά το θεωρήσετε κουραστικό.

Πάρης Παπαχρήστος

Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αθήνα, Msc

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ