Τρίτη , 18 Φεβρουαρίου 2020

2 συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν πριν αγοράσετε πυράντοχες πόρτες

Sharing is caring!

2 συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν πριν αγοράσετε πυράντοχες πόρτες

Οι πυράντοχες πόρτες χρησιμεύουν σαν εμπόδιο κατά την εξάπλωση της φωτιάς, του καπνού και άλλων τοξικών αερίων. Σε περίπτωση φωτιάς, οι πόρτες πυρασφάλειας θα πρέπει να λειτουργούν σωστά, ώστε να είναι βέβαιο πως:

  • όσοι παρευρίσκονται στο κτίριο τη στιγμή της πυρκαγιάς θα μπορέσουν να διαφύγουν με ασφάλεια
  • συγκεκριμένες περιοχές θα προστατευτούν εντελώς από τη φωτιά
  • οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο να ανταποκριθούν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Κάθε πόρτα του κτιρίου μπορεί να διαθέτει διαφορετικό βαθμό πυρασφάλειας, που ποικίλει για διαφορετικές χρονικές περιόδους. Εδώ θα βρείτε 2 βασικές συμβουλές που είναι σημαντικό να ακολουθήσετε κατά την αναζήτησή σας για πυράντοχες πόρτες.

 

  1. Επιλέξτε τα κατάλληλα υλικά

 

Οι πυράντοχες πόρτες προϋποθέτουν την ύπαρξη πυράντοχων πλαισίων και πυράντοχου υλικού. Αν το υλικό δεν καταφέρει να λειτουργήσει όπως πρέπει, τότε ο βαθμός πυρασφάλειας της πόρτας και του πλαισίου της δεν έχει σημασία. Τα κατάλληλα υλικά που πληρούν τις προϋποθέσεις για τις πυράντοχες πόρτες συμπεριλαμβάνουν:

  • εγκεκριμένους μεντεσέδες
  • αυτοασφαλιζόμενα μάνταλα
  • αυτοκλεινόμενο εξοπλισμό
  • τσιμούχα για πόρτες καπνού

 

Οι πυράντοχες πόρτες πρέπει να διαθέτουν τους κατάλληλους εγκεκριμένους μεντεσέδες, κατασκευασμένους από τα σωστά υλικά και ελεγμένους κατάλληλα, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις για να υποστηρίξουν τις πυράντοχες πόρτες. Γενικά μιλώντας, οι ατσάλινοι μεντεσέδες χρησιμοποιούνται ευρέως σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τα αυτοασφαλιζόμενα μάνταλα και ο αυτοκλεινόμενος εξοπλισμός χρησιμεύουν για να εξασφαλίσουν ότι η πόρτα θα σφραγίσει μόνη της και θα παραμείνει σφραγισμένει άπαξ και κλείσει. Αν η πόρτα έχει χερούλια «έλξατε/ωθήσατε» και μπορεί να ανοιγοκλείσει χειροκίνητα, δε θα καταφέρει να σας προστατέψει και να αποτρέψει την εξάπλωση της φωτιάς και του καπνού. Επιπλέον, όταν οι παρευρισκόμενοι στο φλεγόμενο κτίριο περνούν μέσα από τις πυράντοχες πόρτες για να εκκενώσουν τον χώρο, οι πόρτες θα πρέπει να κλείνουν και να σφραγίζουν από μόνες τους πίσω τους αυτόματα.

 

Τέλος, η τσιμούχα βοηθάει στο να αποτρέπει τον καπνό και άλλα τοξικά αέρια να περνάνε μέσα από τα κενά που υπάρχουν γύρω από τις πόρτες. Συχνά οι πυράντοχες πόρτες είναι επιπλέον πόρτες καπνού.

 

  1. Επιλέξτε τον κατάλληλο πυρήνα

 

Οι πόρτες κατασκευασμένες από κούφιο μέταλλο ή ξύλο απαιτούν συγκεκριμένο είδος πυρήνα, ανάλογα τον βαθμό πυρασφάλειας στον οποίο είναι συνηθισμένες και ελεγμένες. Υπάρχουν πόρτες 20 λεπτών, 45 λεπτών, 60 λεπτών, 90 λεπτών και 180 λεπτών. Οι πυράντοχες πόρτες διαθέτουν εμφανή ένδειξη που αναγράφει το βαθμό στον οποίο έχουν ελεγχθεί. Οι ξύλινες πόρτες είναι συνήθως διαθέσιμες με πυρήνες μοριοσανίδας και βαθμό 20 έως 45 λεπτών. Ένας ειδικός ανθρακούχος πυρήνας μπορεί να έχει βαθμούς 45, 60 ή 90 λεπτών. Οι μεταλλικές πόρτες έχουν πολλές διαφορετικές επιλογές πυρήνα και είναι σημαντικό να τις εξετάσετε όλες, όπως και τον βαθμό έγκρισης του κάθε πυρήνα.

2 συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν πριν αγοράσετε πυράντοχες πόρτες

shares