Connect with us
Επιμελητηρίο

Σαν σήμερα

10 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ανέβηκε

στις

10 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν χωρίς εξαίρεση σε όλους τους ανθρώπους,  είναι ίδια για όλους και η κάθε μέρα είναι ημέρα των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Γράφει η Πόπη Στεφανίδη

Η σημαντικότερη κατάθεση για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των ανθρώπων, υιοθετήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1948 με την υπογραφή της «Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την γενική συνέλευση του ΟΗΕ.  Όραμα της, ένας κόσμος ελεύθερος, δίκαιος και ειρηνικός χωρίς διακρίσεις.

Αλήθεια, πόσοι γνωρίζουν σήμερα αυτή τη διακήρυξη, τι έχει ενστερνιστεί η Ελλάδα, η Ευρώπη και πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο;

Έχουν κατακτηθεί δικαιώματα; Η ιστορία  έχει αποδείξει το αντίθετο 72 χρόνια μετά, να ανακαλύπτουμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οι αγώνες παραμένουν άνισοι και μακροχρόνιοι και πολύ συχνά θέτουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των ατόμων σε κίνδυνο. Οι συγκυρίες εξάλλου το αποδεικνύουν και σήμερα, με τις αμείλικτες παραβιάσεις στις εμπόλεμες ζώνες, που πλήττουν συνήθως τα  γυναικόπαιδα και άτομα που ανήκουν σε μειονότητες βάσει έθνους και θρησκείας.

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης». Πρόταση του Προοιμίου της οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ.

Μπορεί η διακήρυξη αυτή να αποτελεί  το θεμέλιο της  υπεράσπισης των δικαιωμάτων, όμως συστέλλεται σε πολλές χώρες και αμφισβητείται η ισχύς της, σύμφωνα με γεγονότα που λαμβάνουν κατά καιρούς χώρα.

Το ζητούμενο είναι, η δέσμευση των κρατών, προκειμένου όχι μόνο να ελαχιστοποιηθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά να καταργηθούν, όπως βέβαια και  η παραβίασης τους από τα ίδια τα άτομα.

Αρωγοί και εμπνευστές στο ερώτημα της προώθησης και εφαρμογής σήμερα των «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» οι υπέρμαχοι αυτών, που έκαναν την διαφορά καθένας με τον δικό τους τρόπο.

Με την μεγάλη μορφή της ειρηνικής αντίστασης στην καταπίεση, Μαχάτμα Γκάντι, να περιγράφει τη μη βία ως «τη μεγαλύτερη δύναμη που έχει στη διάθεσή της η ανθρωπότητα. Είναι ισχυρότερη και από το πιο ισχυρό όπλο καταστροφής που επινόησε η ευφυΐα του ανθρώπου».

Πηγή

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ