Connect with us
Επιμελητηρίο

Ψυχολογία

Τί είναι η ψυχοθεραπεία;

Ανέβηκε

στις

Τί είναι η ψυχοθεραπεία; 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Η ψυχοθεραπεία είναι ειδικότητα που παίρνουν επιστήμονες που ασχολούνται με την ψυχική υγεία. Αυτοί είναι κατά κύριο λόγο οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι. Μπορεί όμως να εκπαιδευτεί και κάποιος που δεν είναι ψυχολόγος ή ψυχίατρος. Πολλοί νοσοκόμοι και κοινωνικοί λειτουργοί που ενδιαφέρονται για τον τομέα της ψυχικής υγείας, επιλέγουν να εκπαιδευθούν σε κάποια μορφή ψυχοθεραπείας.

Οι ψυχοθεραπευτικές κατευθύνσεις

Η ψυχοθεραπεία έχει διάφορες κατευθύνσεις. Έχουν αναπτυχθεί δηλαδή διάφορες θεωρητικές και κλινικές προσεγγίσεις οι οποίες διαφέρουν τόσο στον τρόπο που αντιλαμβάνονται την ψυχική προβληματική αλλά και στις μεθόδους που εφαρμόζουν. Η πιο διαδεδομένη είναι η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία αλλά υπάρχουν και άλλων τύπων ψυχοθεραπείες.

Η ψυχοθεραπεία είναι ένας τρόπος βοήθειας και κατανόησης του εαυτού

Η ψυχοθεραπεία είναι ουσιαστικά ένας τρόπος βοήθειας σε ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν ψυχολογικά θέματα. Οι αγχώδεις και οι καταθλιπτικές διαταραχές καθώς και οι κρίσεις πανικού για παράδειγμα είναι πολύ συχνές στις μέρες μας. Τα φάρμακα μπορεί να μαλακώνουν κάπως τα συμπτώματα αλλά δεν λύνουν τα προβλήματα αυτά ενώ με μια ψυχοθεραπεία ψυχοδυναμικού τύπου περισσότερο (που ψάχνει βαθύτερα τον εαυτό) μπορεί κανείς να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του.

Τί κάνει λοιπόν ένας ψυχοθεραπευτής;

Οπότε τί κάνει ένας ψυχοθεραπευτής; Εξαρτάται από την κατεύθυνση που ακολουθεί. Η ψυχαναλυτική προσέγγιση την οποία ακολουθώ εγώ, διερευνά την σχέση του θεραπευόμενου με το θεραπευτή για να δεί πως φτιάχτηκε η προσωπικότητα. Μελετάμε δηλαδή την σχέση με τους γονείς, τα αδέρφια, την οικογένεια και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τα κρυμμένα αισθήματα της παιδικής ηλικίας. Έτσι ο θεραπευόμενος ξαναζεί μέσα στην θεραπεία όλα όσα τον βαραίνουν και με τη βοήθεια του θεραπευτή μπορεί να διορθώσει μέσα του τα τραύματα που τον ταλαιπωρούν.

Πως θεραπεύει ένας ψυχοθεραπευτής;

Η ψυχαναλυτικού τύπου ψυχοθεραπεία γίνεται μέσα από ένα σύνολο τριών πραγμάτων.
Το πρώτο είναι η μεταβίβαση. Αυτό είναι η σχέση την οποία αναπτύσσει ο θεραπευόμενος με τον θεραπευτή και την οποία καλούμε μεταβιβαστική γιατί οι ασθενείς νιώθουν με τον θεραπευτή κατά την διάρκεια της θεραπείας όπως ένιωθαν με τους γονείς τους, με την οικογένεια και γενικά με τους σημαντικούς άλλους.
Το δεύτερο είναι τα όνειρα. Τα όνειρα είναι όπως είχε πρωτοπεί ο Freud, “η βασιλική οδός προς το ασυνείδητο». Αυτό σημαίνει πως μας φέρνουν κατά την διάρκεια του ύπνου, υλικό από την ασυνείδητη ζωή μας. Αισθήματα που έχουμε κρύψει, σκέψεις που έχουμε ξεχάσει, παραστάσεις που καταπιέσαμε, ορμές και ανάγκες που απωθήσαμε κατά την διάρκεια των παιδικών μας χρόνων.
Το τρίτο είναι ο ελεύθερος συνειρμός. Αυτός είναι ο βασικός τρόπος που φέρνει κανείς στην επιφάνεια την σκέψη και την συναισθηματική του ζωή. Δεν προτείνει ο θεραπευτής το θέμα. Ο θεραπευόμενος λέει ελεύθερα ότι του έρχεται στο μυαλό ακόμα κι αν είναι ενάντια στις επιταγές του πολιτισμού. Η ντροπή, η ενοχή, η σεξουαλικότητα, η ζήλεια, και οτιδήποτε έρχεται στο μυαλό λέγεται ελεύθερα χωρίς λογοκρισία.

Η εκπαίδευση ενός ψυχοθεραπευτή

Η ψυχοθεραπεία είναι μια μεταπτυχιακή ειδικότητα η οποία χρειάζεται πολλά χρόνια εκπαίδευσης. Τα ψυχαναλυτικά εκπαιδευτικά προγράμματα συνήθως είναι πενταετή και συμπεριλαμβάνουν τρείς τομείς: προσωπική θεραπεία, κλινική πρακτική και εποπτεία.

– Γιατί να κάνει κανείς ψυχοθεραπεία;
Αυτή είναι μια ερώτηση που την κάνουν με διαφορετικό τρόπο όσοι έρχονται μετά τα σαράντα για θεραπεία. Η ερώτηση που κάνουν είναι: «γιατί να μην είχα ξεκινήσει νωρίτερα;». Η ψυχοθεραπεία δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από μία σχέση μέσα από την οποία μπορεί να δεί κανείς καθαρότερα τον εαυτό του. Να δεί που πληγώθηκε, γιατί έκρυψε τα αισθήματά του, να καταλάβει τη σεξουαλικότητά του, τις σχέσεις του, να μειώσει την ενοχικότητά του ή την υπερβολική του ντροπή. Κανονικά θα έπρεπε να εφαρμόζεται από την παιδική ηλικία στα σχολεία. Αν γινόταν αυτό, ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός. Λιγότερο επιθετικός και περισσότερο οικείος. Θα νοιαζόμασταν πραγματικά περισσότερο για τους άλλους. Αλλά αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε βγεί από τον προσωπικό μας ναρκισσισμό. Μπορούμε λοιπόν να το δούμε και από αυτή την πλευρά.
Ωριμότητα σημαίνει να μπορώ να δω κι εσένα.

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

Δωρεάν Tηλεφώνημα
Αν έχετε απορίες, ερωτήσεις, ή σας απασχολεί κάτι και θέλετε να δείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να το αντιμετωπίσετε, μπορείτε να με καλέσετε στο τηλέφωνο 211 71 51 801 για να συζητήσουμε με ποιο τρόπο μπορώ να σας παρέχω βοήθεια και να σας κατευθύνω σχετικά με το τί είναι ίσως προτιμότερο να γίνει στην περίπτωσή σας.

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ