Connect with us

Gadgets

Τα πάντα για τους υαλοκαθαριστήρες και τα φίλτρα αυτοκινήτου

Ανέβηκε

στις

τα πάντα για τους υαλοκαθαριστήρες και τα φίλτρα αυτοκινήτου 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Όλα τα οχήματα ανεξαιρέτως, είτε παλαιότερα είτε καινούρια, χρήζουν συντήρησης και φροντίδας σε ετήσια τουλάχιστον βάση. Τα φρένα τους πρέπει να ελέγχονται σε κάθε σέρβις και τα τακάκια να αλλάζονται εφόσον απαιτείται. Το ίδιο ισχύει μετά από κάποιες δεκάδες χιλιόμετρα και για τους δίσκους των φρένων που φθείρονται σταδιακά. Τα αμορτισέρ, από την άλλη, ανάλογα τη χρήση αντέχουν περίπου 100.000 έως 160.000χλμ αλλά μια μεγάλη λακκούβα μπορεί να προκαλέσει πρόωρη φθορά τους. Το κόστος αντικατάστασης για τα τακάκια κυμαίνεται περίπου στα 100€ και για τα 4, ενώ αντίστοιχα οι δίσκοι των φρένων μπορεί να κοστίσουν τουλάχιστον από 150€ και οι 4 χωρίς να υπάρχει πάνω όριο τιμής.

Ας μιλήσουμε τώρα όμως για τους υαλοκαθαριστήρες. Αυτό το είδος ανταλλακτικού είναι πολύ κρίσιμης και ζωτικής σημασίας καθώς αν δεν λειτουργεί σωστά, τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβαινόντων. Πιο συγκεκριμένα, αν ο οδηγός δεν μπορεί να δει καθαρά λόγω ισχυρής βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης, οι υαλοκαθαριστήρες είναι αυτοί που θα καθαρίσουν το τζάμι και θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε στον προορισμό μας χωρίς απρόοπτα ή δυσάρεστες καταστάσεις. Το κόστος αντικατάστασης των υαλοκαθαριστήρων κυμαίνεται από 30 έως 70€ περίπου ανάλογα το μέγεθος της λεπίδας αλλά και την ποιότητα των υλικών.

Όσον αφορά στη συντήρηση τους, αν θέλουμε να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής τους, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε το όχημα να είναι όσο γίνεται πιο προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες και ειδικά από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Αυτές έχουν την ιδιότητα να ξεραίνουν τα μαλακά λάστιχα του υαλοκαθαριστήρα μας. Μόλις αυτά ξεραθούν, αρχίζουν να δημιουργούνται μικρές ρωγμές-ανοίγματα. Αυτός είναι και ο λόγος που κατά τη χρήση τους, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, παρατηρούμε να σχηματίζονται γραμμές νερού πάνω στο παρμπρίζ. Είναι λόγω των διάκενων που έχουν δημιουργηθεί. Κλείνοντας για τους υαλοκαθαριστήρες, αν προμηθευόμαστε ανταλλακτικά αυτοκινήτων από τη MaxxParts, υπάρχει η δυνατότητα να εντοπίσουμε το μέγεθος που χρειαζόμαστε και να τους τοποθετήσουμε μόνοι μας μιας και δεν είναι και τόσο απαιτητικό.

φίλτρα που υπάρχουν σε ένα αυτοκίνητο

Ας μιλήσουμε σε αυτό το σημείο όμως για τα φίλτρα που υπάρχουν σε ένα αυτοκίνητο. Ένα από τα πιο γνωστά εξ’ αυτών αλλά και από τα πλέον σημαντικά είναι το φίλτρο αέρα μηχανής. Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο «πνεύμονας» του μοτέρ. Μέσω αυτού του εξαρτήματος εισέρχεται φρέσκος αέρας στο θάλαμο καύσης έτσι ώστε να παραχθεί ενέργεια. Εννοείται ότι το φίλτρο πρέπει να ελέγχεται και να καθαρίζεται ή να αντικαθίσταται όπως ορίζει ο κατασκευαστής. Σε διαφορετική περίπτωση, η μηχανή μας θα αρχίσει να υπολειτουργεί γεγονός που θα έχει και επίπτωση στην κατανάλωση καυσίμου.

Ένα ακόμη σημαντικότατο φίλτρο στο αμάξι μας είναι αυτό του λιπαντικού. Αυτό φροντίζει να κατακρατά τυχόν ρινίσματα ή άλλες επικαθήσεις που προκύπτουν κατά τη λειτουργία του κινητήρα. Ο ρόλος του είναι περισσότερο σημαντικός από όσο πιστεύουμε και αυτό το αντιλαμβανόμαστε όταν αμελήσουμε την αντικατάστασή του όπως προβλέπεται.Τότε ακόμη κι αν αλλάζουμε το λιπαντικό στην ώρα του, σίγουρα θα δημιουργηθούν προβλήματα και ίσως μετατραπούν σε μόνιμου χαρακτήρα. Το κόστος ενός τέτοιου φίλτρου δεν ξεπερνά τα 20€ οπότε δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό όφελος με το να προσπαθούμε να το αποφύγουμε.

Τέλος, θα ασχοληθούμε με το φίλτρο αέρα εσωτερικού χώρου. Αυτά τα φίλτρα ξεκινούν από 2,5€ περίπου και μπορούν να φτάσουν ως και τα 30€. Οι διαφορετικοί τύποι αυτών είναι που επηρεάζουν και την τελική τιμή μιας και το σχέδιο ή το μέγεθος μένει σχεδόν πάντα ίδιο. Σε πολύ χαμηλό κόστος βρίσκουμε τα απλά φίλτρα. Λίγο πιο ακριβά είναι τα φίλτρα γύρης ή αυτά του ενεργού άνθρακα. Αντέχουν περισσότερο καιρό και είναι πιο αποτελεσματικά ενάντια στους διάφορους βλαβερούς μικροοργανισμούς. Στην υψηλότερη κατηγορία τιμής έχουμε τα φίλτρα που έχουν ισχυρή μυκητοκτόνο δράση και μας προστατεύουν ολιστικά.

kafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ