Connect with us

Μαγειρική

Συνταγή για σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα -Το κόλπο με τα θρυμματισμένα φύλλα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Συνταγή για σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα -Το κόλπο με τα θρυμματισμένα φύλλα 1
Κοινοποιησέ το

Ευωδιαστή και απολαυστική αυτή η συνταγή για πορτοκαλόπιτα, μπορεί να γίνει η αγαπημένη σας κάθε φορά που έχετε ανάγκη από ένα ωραίο, παραδοσιακό γλυκό.

Η συνταγή με την πορτοκαλόπιτα με το θρυμματισμένο φύλλο είναι το talk of the web στο ελληνικό διαδίκτυο. Χωρίς αλεύρι, με μπόλικο πορτοκάλι και μυρωδικά από την παραδοσιακή ελληνική ζαχαροπλαστική και σιροπιασμένη τόσο-όσο, θα κάνει τους λάτρεις του γλυκού να λιώσουν από τη γλύκα.

Αντί για αλεύρι σε αυτή τη συνταγή προσθέτουμε φύλλο κρούστας σε κομμάτια. Μπορεί να κόψετε τα φύλλα σε λωρίδες για να ξεραθούν καλύτερα πριν τα χρησιμοποιήσετε. Το φύλλο κρούστας εδώ το επιλέγουμε για να δώσει πιο τραγανή υφή στο δάγκωμα.
Αν και το καλαμποκέλαιο του πηγαίνει υπέροχα, η συνταγή για πορτοκαλόπιτα μπορεί να γίνει και με όποιο άλλο σπορέλαιο εσείς θέλετε. Ωστόσο, το ελαιόλαδο θα ήταν βαρύ για αυτή τη συνταγή.

Υλικά

Για την πορτοκαλόπιτα: 1 πακέτο φύλλο κρούστας (400-500 γρ.)
250 ml καλαμποκέλαιο
4 αυγά, μέτρια
4 πορτοκάλια
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
80 γρ. αμύγδαλο φιλέ
2 κ.γ. baking powder
Γαρίφαλο στη μύτη του κουταλιού
Μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού
Για το σιρόπι: 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 ml νερό
1 στικ κανέλα
Τον χυμό από τα πορτοκάλια

Εκτέλεση

Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας και τα απλώνουμε σε μια επιφάνεια, ένα-ένα. Τα αφήνουμε για 2 ώρες να ξεραθούν και να τρίβονται. Τα θρυμματίζουμε με τα χέρια και τα προσθέτουμε σε ένα μπολ.

Τρυπάμε με ένα πιρούνι δύο πορτοκάλια σε όλη τους την επιφάνεια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, σε μέτρια φωτιά, για μία ώρα.

Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Στύβουμε να βγάλουν όσο περισσότερη υγρασία γίνεται (κρατάμε τον χυμό για το σιρόπι). Πολτοποιούμε τη σάρκα των πορτοκαλιών να πάρουμε έναν ομοιόμορφο πουρέ.

Βάζουμε στο μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάμε καλά, να αφρατέψουν. Προσθέτουμε, χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ, το γιαούρτι, το καλαμποκέλαιο, το baking powder, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο. Τέλος, προσθέτουμε και τον πουρέ πορτοκαλιού.
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα με τον πουρέ πορτοκαλιού. Τέλος, προσθέτουμε και τα θρυμματισμένα φύλλα και ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα ταψί 40×20 εκατοστά (περίπου) και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 45 περίπου λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει.
Στο μεταξύ, βάζουμε το σιρόπι να γίνεται. Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τον χυμό από τα πορτοκάλια (τα βρασμένα που στύψαμε και τα δύο φρέσκα). Βράζουμε για 2-3 λεπτά ώστε να δέσει.

Τρυπάμε με ένα καλαμάκι για σουβλάκι εδώ κι εκεί την επιφάνεια της πορτοκαλόπιτας και περιχύνουμε το σιρόπι καυτό. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε, αφού την αφήσουμε να πιει το σιρόπι.

Πηγή

 


Κοινοποιησέ το
Advertisement

Μαγειρική

Συνταγή για κουραμπιέδες από τον Γιάννη Λουκάκο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Συνταγή για κουραμπιέδες από τον Γιάννη Λουκάκο 2
Κοινοποιησέ το

Σπιτικοί, νόστιμοι και πολύ μυρωδάτοι κουραμπιέδες που θα δώσουν άλλη διάσταση στο γιορτινό σας τραπέζι.

ΥΛΙΚΑ

Για τους κουραμπιέδες

  • 300 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 350 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 220 γρ. άχνη
  • 60 γρ. ρούμι μαύρο
  • 4 γρ. βανίλια φυσική
  • 2 γρ. μπέϊκιν πάουντερ
  • 1120 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης
  • 2 γρ. αλάτι
  • 250 γρ. αμύγδαλο, καβουρδισμένο και χοντροκομμένο
  • Ζάχαρη Άχνη για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τους κουραμπιέδες

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με την άχνη και τη βανίλια, σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει (15-20 λεπτά περίπου). Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ.

Aνακατεύουμε το αλεύρι, το μπέϊκιν και το αλάτι και ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο χτυπημένο βούτυρο σταδιακά. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια το ρούμι. Πλάθουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε ένα ενιαίο κομμάτι.

Κόβουμε μπαλάκια ζύμης, προσέχοντας να έχουν το ίδιο βάρος και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που επιθυμούμε.

Πιέζουμε ελαφρώς με το δάχτυλο τον κάθε κουραμπιέ στην κορυφή του και τους τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για 15-20 λεπτά. Τους βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη.

Για περισσότερες πληροφορίες: yiannislucacos.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μαγειρική

H συνταγή της ημέρας: Noodles με μοσχάρι και ανάμεικτα λαχανικά

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

H συνταγή της ημέρας: Noodles με μοσχάρι και ανάμεικτα λαχανικά 3
Κοινοποιησέ το

Noodles με μοσχάρι, σόγια και ανάμεικτα λαχανικά για να ετοιμάσετε μόνοι σας το αγαπημένο αυτό ασιατικό πιάτο! Ακολουθήστε προσκετικά τα βήματα της συνταγής του Πέτρου Συρίγου και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα!

Υλικά

200 γραμμ. noodles αυγού
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
300 γραμμ. μπριζόλα μόσχου κόντρα, χωρίς κόκκαλο, κομμένη Julien
Κουνουπίδι – καρότα – μπρόκολο σε κομμάτια
3 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι βρασμένο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο Τζίντζερ
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες

Για την σάλτσα

5 κουταλιές της σούπας σόγια σως
1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού σκούρο σησαμέλαιο
Μια πρέζα καυτερό πιπέρι Καγιέν
Αλάτι και λευκό πιπέρι

Διαδικασία

Σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε ελαφρά μαζί τη σόγια , τη μαύρη ζάχαρη, το σησαμέλαιο, το πιπέρι Καγιέν και το λευκό πιπέρι. αφήνω στην άκρη. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, μαγειρέψτε τα noodles αυγού, 1 λεπτό λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, και στραγγίστε τα καλά. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα Wok, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

Βάλτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο και τζίντζερ και σοτάρετε για δυο λεπτά. Προσθέστε την κομμένη μοσχαρίσια μπριζόλα και συνεχίσετε το stir fry, για 3 λεπτά, μέχρι το κρέας να πάρει χρώμα.
Προσθέτετε τα λαχανικά (τα έχουμε ζεματίσει από πριν σε καυτό νερό που χοχλάζει και τα έχετε στραγγίσει).

Στη συνέχεια ρίχνετε την σάλτσα και την μαγειρεύετε για ένα λεπτό. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τα noodles και τα ανακατεύετε πολύ καλά για να ομογενοποιηθούν με την σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά. Τα σερβίρετε πασπαλισμένα με το ψιλοκομμένο αράπικο φιστίκι και το πράσινο κρεμμύδι.

ΠΗΓΗ eleftherostypos.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μαγειρική

Κουραμπιέδες Πολίτικοι- Παραδοσιακή συνταγή

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κουραμπιέδες Πολίτικοι- Παραδοσιακή συνταγή 4
Κοινοποιησέ το

Ο κουραμπιές είναι ένα χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα.

Η ρίζα του είναι: Qurabiya στα Αζέρικα, Kurabiye στα Τούρκικα και φυσικά κουραμπιές στα ελληνικά, που στην κυριολεξία σημαίνει Kuru = ξηρό, biye = μπισκότο.

Κουραμπιέδες Πολίτικοι

Κουραμπιέδες Πολίτικοι- Παραδοσιακή συνταγή 5

Eνα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα,που δεν πρέπει να απουσιάζει από το τραπέζι των Χριστουγέννων.

Υλικά
1/2 κιλό φρέσκο βούτυρο
1 κιλό αλεύρι (όσο αλεύρι ”ζητήσει”)
100 γραμμ. ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
1 ποτ. αλισίβα (σταχτόνερο)
1/2 ποτ. του κρασιού κονιάκ
1/2 κιλό αμύγδαλα
1/3 κουταλάκι κανέλα
λίγο ανθόνερο
αρκετή ζάχαρη άχνη , για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, αραδιάζουμε τα αμύγδαλα πάνω της και τα ψήνουμε στους 160° C, στις αντιστάσεις, για 7 – 8 λεπτά, ή στον αέρα, για 6 – 7 λεπτά
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κοπανούμε σε χοντρά κομμάτια στο γουδί
Xτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει (όσο περισσότερο το χτυπάμε , τόσο πιο αφράτοι και τραγανοί θα γίνουν οι κουραμπιέδες).
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους, την αλισίβα, το κονιάκ την κανέλα και λίγο λίγο το  αλεύρι (κ ο σ κ ι ν ι σ μ έ ν ο), ενώ δουλεύουμε τη ζύμη.
Η ζύμη θα Π Ρ Ε Π Ε Ι να είναι μ α λ α κ ι ά και β ο υ τ υ ρ ά τ η, ελαφρώς κολλώδης, αλλά όχι τόσο που να μην πλάθεται, διαφορετικά θα πρέπει να συνεχίσουμε το χτύπημα για λίγα ακόμη λεπτά.
Τέλος, ρίχνουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ξαναχτυπάμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας έφτιαχναν αυτούς τους κουραμπιέδες κάθε Χριστούγεννα με άφθονη καρύδα και συχνά ραντισμένους με λίγο ανθόνερο:
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες(στρογγυλούς και σε μακρόστενους λοξούς) και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° – 170° C, για 25 με 30 λεπτά, στη μεσαία σχάρα και στον αέρα τώρα, ανάλογα με το μέγεθος που τους πλάσαμε. Θα τους δούμε να ροδίζουν και να σκάνε από πάνω. Τότε είναι έτοιμοι.
Σχετική εικόνα
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
Για να αρωματίσουμε τους κουραμπιέδες με ανθόνερο , τους ραντίζουμε μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο!
Σε όσους δεν αρέσει το ανθόνερο,ωραίο άρωμα δίνει και η βανίλια!
Κοσκινίζουμε μέρος από την άχνη πάνω σε ένα ταψί, να δημιουργηθεί μία λευκή στρώση. Εκεί πάνω τοποθετούμε τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε ξανά με άχνη.

Λίγα μυστικά ακόμα

 

-Σημαντικό να χτυπηθεί πολύ καλά το βούτυρο!!!!

-Συνήθως από το αλεύρι μου περισσεύει περίπου 1 χούφτα, αλλά δεν είναι και απόλυτο. Κοιτάξτε να έχετε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.(Οπότε όσο αλεύρι ”ζητήσει” το μείγμα)!!!!

-Tο αφράτεμα του βουτύρου με τη ζάχαρη απαιτεί πολύ δυνατό χτύπημα. Ομως, μόλις προστεθεί το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα, για να μην καταστραφεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα.

-Oι κουραμπιέδες ψήνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Θέλουν λίγη προσοχή στο ψήσιμο, γιατί αν δεν ψηθούν καλά θα κολλάνε!

-Επίσης, καβουρδίζω τα αμύγδαλα στο φούρνο, χωρίς προσθήκη βουτύρου.

-Αντί για ανθόνερο μπορούμε να προσθέσουμε 1 φασόλι βανίλιας στη ζύμη.  

-Απαραίτητο είναι να ζαχαρωθούν όταν είναι κρύοι, γιατί, αν είναι ζεστοί, η πρώτη στρώση ζάχαρης δημιουργεί ένα χοντρό υπόστρωμα που δεν είναι ευχάριστο όταν το τρώμε.

-Πρέπει να τους σκεπάζουμε καλά γιατί απορροφούν πολύ εύκολα υγρασία, νοτίζουν και χάνουν την τραγανή υφή τους.

-Η συγκεκριμένη συνταγή δίνει γύρω στους 60-65 κουραμπιέδες

Καλή επιτυχία …και καλοφάγωτους!

Αποτέλεσμα εικόνας για κουραμπιεδεσ

ΠΗΓΗ constantinoupoli.com


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ