Connect with us

Events

Στιγμές χαράς και αισιοδοξίας για τα παιδιά από το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και την Διεύθυνση Π.Ε. Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης), στο πλαίσιο του Πενταετούς Επιστημονικού του Προγράμματος πραγματοποίησε το τρίτο διαδικτυακό δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά. Το δημιουργικό εργαστήρι έλαβε χώρα τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 19:00 και συμμετείχαν πάνω από 100 οικογένειες. Πρωταγωνιστής του εργαστηρίου ήταν ο Καραγκιόζης όπου παρουσίασε την παράσταση «Το μαγεμένο δέντρο και οι καλικάντζαροι». Η παράσταση πραγματοποιήθηκε από το Θέατρο Σκιών Δημητρακόπουλου.

Αυτό το εργαστήριο ήταν κάτι το διαφορετικό και το ξεχωριστό από τη φάση προετοιμασίας έως τη φάση της υλοποίησής του. Κατά τη διάρκεια της πρόβας το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. «γέμισε» από τις φωνές των πρωταγωνιστών της παράστασης, από τα ρυθμικά σφυρίγματα του Κωνσταντίνου Δημητρακόπουλου, που «μαρτυρούσαν» την αγάπη και την διάθεση του γι’ αυτό που κάνει, από τους μουσικούς ήχους που περιβάλλουν την παράσταση του Καραγκιόζη. Η αποδοχή του κόσμου ήταν μεγάλη καθώς από την πρώτη μέρα της δημοσίευσης του εργαστηρίου, γονείς έπαιρναν τηλέφωνο για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, περιγράφοντας πόσο σημαντικό ήταν να διεξαχθεί αύτη η δραστηριότητα για τα παιδιά, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες μέρες. Και για το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. ήταν σημαντικό καθώς η επιστημονική ομάδα πραγματοποιεί τις δράσεις πρωτογενούς πρόληψης διαδικτυακά και δεν έχει αυτή την καθημερινή δια ζώσης επαφή  με τα παιδιά, που είχε μέσα από την υλοποίηση δράσεων στο χώρο του σχολείου. Στη φάση της υλοποίησης του εργαστηρίου τα παιδιά από το χώρο τους σπιτιού τους ήρθαν σε επαφή με τον ήρωα της λαϊκής μας παράδοσης, τον Καραγκιόζη και οι περιπέτειες του δημιούργησαν χαρά, γέλιο, ενθουσιασμό στα παιδικά πρόσωπα τους. Τα παιδιά μέσα από τη συνομιλία στο διαδίκτυο μοιράστηκαν σκέψεις και πολλές ευχές για το νέο έτος, όπως το 2021 να είναι γεμάτο από υγεία, ελπίδα, αγάπη και χωρίς κορωνοϊό.

Ο στόχος του εργαστηρίου ήταν το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. να προσφέρει στιγμές χαράς και αισιοδοξίας για τα παιδιά. Επίσης να μεταφέρει το μήνυμα ότι είναι σημαντικό να αξιοποιείται δημιουργικά ο ελεύθερος χρόνος καθώς η συμμετοχή σε δημιουργικές δραστηριότητες, βοηθάει τα παιδιά και τους εφήβους να βιώνουν θετικά συναισθήματα μειώνοντας παράλληλα το χρόνο έκθεσής τους σε καταστάσεις, που μπορούν να βλάψουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι βασικοί πρωταγωνιστές του διαδικτυακού εργαστηρίου ήταν  ο Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος και η αδερφή του Γεωργία, δύο νέα παιδιά, που με τα ταλέντα τους και τις δεξιότητες τους, πρόσφεραν στιγμές χαράς σε μικρούς και μεγάλους. Τους ευχαριστούμε πραγματικά γιατί ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή μας και συνέβαλαν να γίνει πραγματικότητα αυτό το εργαστήριο.

Τέλος το Κέντρο Πρόληψης θέλει να μεταφέρει το μήνυμα ότι πολλές φορές μέσα από τις κρίσεις όπως αυτή της πανδημίας μπορούν να προκύψουν και όμορφα πράγματα όπως να έρθουμε πιο «κοντά» με τους δικούς μας ανθρώπους, να αναθεωρήσουμε πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, να εκφράσουμε τις θετικές μας σκέψεις στους ανθρώπους που είναι δίπλα μας, εκείνες τις σκέψεις που «γεμίζουν» τη ψυχή του άλλου και τον κάνουν να νιώθει σημαντικό.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι σκέψεις του Κωνσταντίνου Δημητρακόπουλου:

Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, είμαι δεκαοχτώ χρονών και μαζί με την αδερφή μου Γεωργία (δεκαέξι χρονών) συμμετείχαμε στην δράση του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. με την παράσταση «Το Μαγεμένο δέντρο και οι Καλικάντζαροι». Πρόκειται για μια πρωτότυπη παράσταση αφού έγινε με ζωντανή μετάδοση σε πολλά παιδιά της Μεσσηνίας και στις οικογένειες τους. Η απόσταση που χώριζε τον ξυπόλητο ήρωα Καραγκιόζη και τους θεατές ήταν μηδαμινή καθώς όταν υπάρχει η διάθεση και η όρεξη να επικοινωνήσουμε και να ψυχαγωγηθούμε έστω και από μακριά, τα τυχόν εμπόδια ξεπερνιούνται. Εμείς δραστηριοποιούμαστε με ερασιτεχνικές παραστάσεις θεάτρου σκιών τα τελευταία 6-7 χρόνια σε όλη την Μεσσηνία. Η ασχολία μας με αυτού του είδους την τέχνη, την τέχνη του Καραγκιόζη προέκυψε αβίαστα και από πολύ μικρή ηλικία όταν παίζαμε ακόμη για τους γονείς και τους συγγενείς μας στα σπίτια και τις αυλές. Με τα χρόνια προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να την εξελίσσουμε και να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι. Παραστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας, σε χωριά και πολιτιστικούς συλλόγους, σε σχολεία καθώς και στο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας.  Αυτή είναι η δεύτερη φορά που διοργανώνουμε παράσταση μαζί με το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. καθώς η πρώτη ήταν πριν πέντε χρόνια στα πλαίσια μιας εκδήλωσης για την πρόληψη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας δίνεται η δυνατότητα έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες να δημιουργήσουμε αλλά και να μπούμε στον κόσμο της ζωντανής αναμετάδοσης κάτι που μέχρι τώρα δεν είχε τύχει ποτέ να κάνουμε.


Κοινοποιησέ το

Events

Ανακοίνωση ημερομηνίας του Διεθνούς ‘Kalamata Dance Cup’ για το 2021

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

To 3ο Kalamata Dance Cup (Φεστιβάλ & Διεθνής Διαγωνισμός Χορού) ξεκίνησε τις προετοιμασίες του για το Νοέμβριο του 2021 στη Καλαμάτα. Ο Διεθνής Πολιτιστικός θεσμός της πολύπλευρης διοργάνωσης χορού παγκόσμιας προβολής, μετά την περσινή του αναβολή, επιστρέφει δυναμικά και προγραμμάτισε να ανοίξει και πάλι τις ‘πόρτες’ του το Σαββατοκύριακο 13 & 14 Νοεμβρίου 2021 στο Δημοτικό Κλειστό ‘ΤΕΝΤΑ’ Καλαμάτας, με την ελπίδα πως μέχρι τότε θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση που διανύουμε και με την ευχή να επαναλειτουργήσουν σύντομα τα καλλιτεχνικά εκπαιδευτήρια.

Η Οργανωτική Επιτροπή του 3ου Kalamata Dance Cup, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Dance Challenge’, σε συνεργασία με την POLISART Κοιν.Σ.Επ , θα εργαστούν και φέτος σκληρά με όρεξη, αφιλοκερδώς  για την επίτευξη των στόχων του. Το Kalamata Dance Cup που προσελκύει πλήθος καλλιτεχνών και επισκεπτών από Πελοπόννησο, υπόλοιπη Ελλάδα και εξωτερικό στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, στοχεύει στη διατήρηση & ενίσχυση διεθνώς του χαρακτηρισμού που προσδίδεται στην πόλη της Καλαμάτας ως πολιτιστική ‘Πόλη του Χορού’, στη γνωριμία με το Μεσσηνιακό τόπο και στην τόνωση της οικονομίας του προσδίδοντας γενική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

To τριήμερο Φεστιβάλ χορού προβάλλεται ήδη στο visitgreece.gr του ΕΟΤ, στo festivalfinder.eu της κοινότητας των Φεστιβάλ της Ε.Ε και σε πολλά άλλα κανάλια επικοινωνίας. Για το 2021 έχει στόχο να προβληθεί και σε περισσότερα αθηναϊκά & διεθνή ΜΜΕ. Στοχεύοντας στη διατήρηση συνεργειών και συνεργασιών της, η Οργανωτική Επιτροπή, αιτήθηκε εκ νέου αιγίδας και επιχορήγησης από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, το Υπουργείο Τουρισμού και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), όπως επέτυχε και τα προηγούμενα έτη. Επιπροσθέτως, θα έχει και την ουσιαστική στήριξη του Δήμου Καλαμάτας. Ευελπιστεί για φέτος και η Περιφέρεια Πελοποννήσου να ανταποκριθεί θετικά και να υποστηρίξει τη σπουδαία αυτή διοργάνωση πολιτισμού στο πλαίσιο ενίσχυσης του ‘Θεματικού Τουρισμού’.

Περισσότερες πληροφορίες: Φεστιβάλ Χορού & Διεθνής Διαγωνισμός Χορού

Fb page: KALAMATA DANCE CHALLENGE

Instagram page: KALAMATA DANCE CUP

Youtube: https://bit.ly/2yDSBkQ

 

Δείτε εδώ το προηγούμενο Kalamata Dance Cup:

 

Read the PRESS RELEASE (English) of the 3rd KALAMATA DANCE CUP 2021:

 

3rd Kalamata Dance Cup – Beyond The Limits

(International Open Dance Competition & Training Camp)

November 13 & 14, 2021

Dance Competition: ‘Tenta’ Municipal Sportshall of Kalamata

Dance Workshops: ‘Cultural Centre of Kalamata’

www.kalamatadancecup.com,

 

A unique dance extravaganza in the beautiful coastal city of Kalamata, which inspires dancers of all ages and impresses the spectators.

The 3rd international Open Dance Competition in Kalamata will take place for a third consecutive year on November 13 & 14, 2021. The World of Dance will meet from all over the world , to convey messages, interact, grip the audience, communicate using its language – the body, and compete with fair play in an extremely interesting event that combines art, sports, Gala, Competition, Workshops and an escape Dance Weekend of thematic tourism.

All participants will have the chance to enjoy an amazing, dancing, leisure weekend break in the Messinian capital, which is only a couple of hours away from Athens.

Amateur or professional dancers of all ages and all kind of dances can participate in the Dance Competition and the Training Camp (Workshops in all styles of dance). Participants will be divided into categories according to the dance style and age (solo, couples, duets, or groups). They must fill out the official form of registration, that can be found at the end of September on the official website of the Event and claim distinctions or the Dance Cup in the ‘City of Dance’.

With great pleasure, the 3rd Kalamata Dance Cup 2021 will once again welcome dance groups and Performers, as well as famous dance personalities from the DanceSport Community and top couples champions of DanceSport, who will offer spectacular shows and performances to an art-loving audience that seeks the variety and diversity of any International renowned Competition Event and Dance Festival.

In a beautiful, ambient surrounding environment, with a perfect parquet dance floor of the highest standards and quality music, all dance lovers will show off their art in all styles of dance, unfold their talent and creativity in front of our art-loving public, and at the same time participate in the ‘Dance Challenge Championships’.

In addition to the competition, the two-day event of the 3rd Kalamata Dance Cup – Beyond The Limits, also includes a) workshops & mastervlasses in various kinds of dance by specialized dance teachers & coaches, b) a unique Ceremony night (Gala) with special music and high quality dance performances of social, historical, and cultural type, c) the official presentation of the internationally renowned panel of judges, d) a parade of participating dancers and a unique show of professional dancers and top dance champions of the Greek and world dance community that enchants and impresses the spectators. All info will be available in the official site of the Competition Event www.kalamatadancecup.com,

The dance weekend will include parallel activities, such as guided tours to the old town of Kalamata and historical and tourist places of the city and the Prefecture, a bicycle ride from the cycling path of the city from the Castle of Kalamata to the old market and historical center, up to the coastal zone, as well as a small exhibition of local Messinian products or treats for the visitors to taste the Messinian flavors.

The 3rd Kalamata Dance Cup 2021 promises to offer another year of challenge and innovation, both in the range and variety of participants, as well as in its organization and artistic production. It aims to provide another beautiful experience with great hospitality for all participants, as well as for the art lover public that honors it with its presence.

The International Dance Competition ‘Kalamata Dance Cup’ is organized by the Cultural Association of Kalamata ‘Dance Challenge’ and ‘PolisArt’ Social Company of cultural events, with the support of the Municipality of Kalamata & the Messinian Chamber. It is under the auspices of the Ministry of Culture and Sports, the Ministry of Tourism and the Greek Tourism Organization.

 

‘DANCE CHALLENGE’ CULTURE ASSOCIATION

www.dancechallenge.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Events

«Καθημερινοί Ήρωες»: Παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής με τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάζεται φέτος για δεύτερη χρονιά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο του 8ο παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής με τίτλο «Καθημερινοί Ήρωες», που πραγματοποιείται online, στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα https://kidscontest.cycladic.gr/.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά 4-15 ετών θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαρτίου 2021.

Τα παιδιά από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό, θα δουν τα έργα τους τον Ιούλιο σε ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής που θα διοργανωθεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στο πλαίσιο του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας!

Οι συμμετοχές μπορεί να είναι ή ατομικές ή μέσω σχολείου.

Τί είναι ο διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής «Καθημερινοί Ήρωες»

Με τίτλο «Καθημερινοί Ήρωες», ο φετινός, 8ος παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης πραγματοποιείται ψηφιακά! Στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα https://kidscontest.cycladic.gr/ τα παιδιά λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό, συμμετέχουν στην αντίστοιχη «ψηφιακή» έκθεση ενώ παράλληλα ανακαλύπτουν όλο το χρόνο δημιουργικές δραστηριότητες και αποκτούν γνώσεις που τα μυούν στο σύμπαν της Ιστορίας και της Τέχνης.

Μετά την τεράστια επιτυχία του περσινού διαγωνισμού που συγκέντρωσε 26.000 συμμετοχές, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλεί  και φέτος παιδιά ηλικίας 4-15 ετών (παιδιά προσχολικής ηλικίας, όλων των τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου και Ειδικά Σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης) να σκεφτούν και να αποτυπώσουν τον δικό τους Καθημερινό Ήρωα!

Με αφορμή την έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» που θα ξεκινήσει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μόλις ανοίξουν τα μουσεία, το Μουσείο καλεί τα παιδιά να ζωντανέψουν τους δικούς τους «Καθημερινούς Ήρωες»!

1ΔΠΖ Medium

Μέσα από πίνακες, γλυπτά και άλλα αντικείμενα τέχνης, ψάχνουμε και μαθαίνουμε για τους Ήρωες του τότε και τους συνδέουμε με τους Ήρωες του σήμερα. Ποιοι είναι οι δικοί σου Καθημερινοί Ήρωες, και τι τους κάνει να ξεχωρίζουν; Ένας πυροσβέστης; Ένας γιατρός; Ένα  παιδί που φροντίζει τα αδέσποτα ζώα και το περιβάλλον; H μητέρα ή ο πατέρας σου; Τους βλέπουμε γύρω μας, τους φανταζόμαστε και τους ζωντανεύουμε στο χαρτί, κάνοντάς τους ακόμα πιο μοναδικούς!

Κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα είναι τη φετινή χρονιά οι:

Ορέστης Ανδρεαδάκης- Διευθυντής Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Κωστής Βελώνης – Εικαστικός

Κατερίνα Γρέγου – Ιστορικός Τέχνης, Μουσειολόγος

Καλλιόπη Κύρδη –  Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας
Χαρά Μαραντίδου – Εικαστικός, Designer και Aρχιτέκτονας.

Περιμένουμε το έργο σου μέχρι την 25η Μαρτίου!

Στις 18 Μαΐου, την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, ξεκινά η έκθεση όπου θα αναρτηθούν οnline όλα τα έργα των παιδιών! Στην έκθεση αυτή θα μπορείς να βρεις τους Καθημερινούς Ήρωες που βγήκαν νικητές, τους Ήρωες που διακρίθηκαν, το δικό σου Ήρωα  και θα ανακαλύψεις το μαγικό κόσμο που κρύβει κάθε παιδί στη φαντασία του!

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα https://kidscontest.cycladic.gr/ όμως, δεν είναι μόνο ο διαγωνισμός:  Τα παιδιά μπορούν να περιηγούνται σε αυτήν όλο τον χρόνο και να συμμετέχουν σε μια σειρά από δραστηριότητες:

  • ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΑΙΝΩ 

Η ενότητα ΜΑΘΑΙΝΩ αποτελεί το εκπαιδευτικό τμήμα του παιδικού διαγωνισμού, όπου τα παιδιά μαθαίνουν, ψάχνουν και συζητούν, στο σχολείο ή στο σπίτι, θέματα που αφορούν την Ιστορία, την Τέχνη και τον κόσμο που μας περιβάλλει. Οι δραστηριότητες είναι διαμορφωμένες για τις ανάγκες των παιδιών όλων των ηλικιών και αποτελούν πεδίο έμπνευσης, κινητοποίησης, προβληματισμού, συμμετοχής και έκφρασης.

  • ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στην ενότητα αυτή, κάθε μήνα θα ανακαλύπτεις νέες δραστηριότητες!

Στο HOME ACTIVITIES, εκπρόσωποι του χώρου της τέχνης, ετοιμάζουν για σένα δράσεις στις οποίες θα πειραματίζεσαι με διαφορετικές τεχνικές και υλικά!

Στο SCHOOL ACTIVITIES, θα βρίσκεις δραστηριότητες που σχεδιάζει το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για σένα και για το σχολείο σου!

Στο ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, φιλοξενούνται ειδικά διαμορφωμένες δραστηριότητες για παιδιά ΑμεΑ, καθώς η τέχνη είναι και θα είναι πάντα για όλους!

Λεπτομέρεις για το πώς θα λάβεις μέρος στον διαγωνισμό στο: https://kidscontest.cycladic.gr/

Για ερωτήσεις, πληροφορίες: kidscontest@cycladic.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Events

Το ελληνικό νησί όπου γίνονται μόνο γάμοι

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Στον Πόρο υπάρχει ένα μικρό νησάκι, το οποίο ονομάζεται Έρως και έχει έναν και μόνο ρόλο: να υποδέχεται ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν εκεί.

Είναι το τέλειο μέρος για τους αθεράπευτα ρομαντικούς, καθώς το σχήμα του θυμίζει καρδιά, έχει υπέροχα τρικουάζ νερά και ένα και μοναδικό κτίσμα, που είναι το εκκλησάκι όπου τελούνται τα μυστήρια του γάμου.

Το όνομα του, το νησάκι το πήρε από τον ΕΟΤ, καθώς το 2002 είχε χρησιμοποιηθεί στην διαφημιστική καμπάνια του οργανισμού και βρίσκεται απέναντι από την του Ρωσικού Ναυστάθμου, ενώ προσεγγίζεται με βαρκάκι.

Η φήμη του πάντως φαίνεται ότι όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνει, καθώς πολλά είναι τα ζευγάρια τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό που το επιλέγουν για παντρευτούν.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ