Connect with us

Events

Στιγμές χαράς και αισιοδοξίας για τα παιδιά από το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας

Ανέβηκε

στις

στιγμές χαράς και αισιοδοξίας για τα παιδιά από το κε.π.ε.π.ψ.υ. μεσσηνίας 5
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και την Διεύθυνση Π.Ε. Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης), στο πλαίσιο του Πενταετούς Επιστημονικού του Προγράμματος πραγματοποίησε το τρίτο διαδικτυακό δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά. Το δημιουργικό εργαστήρι έλαβε χώρα τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 19:00 και συμμετείχαν πάνω από 100 οικογένειες. Πρωταγωνιστής του εργαστηρίου ήταν ο Καραγκιόζης όπου παρουσίασε την παράσταση «Το μαγεμένο δέντρο και οι καλικάντζαροι». Η παράσταση πραγματοποιήθηκε από το Θέατρο Σκιών Δημητρακόπουλου.

Αυτό το εργαστήριο ήταν κάτι το διαφορετικό και το ξεχωριστό από τη φάση προετοιμασίας έως τη φάση της υλοποίησής του. Κατά τη διάρκεια της πρόβας το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. «γέμισε» από τις φωνές των πρωταγωνιστών της παράστασης, από τα ρυθμικά σφυρίγματα του Κωνσταντίνου Δημητρακόπουλου, που «μαρτυρούσαν» την αγάπη και την διάθεση του γι’ αυτό που κάνει, από τους μουσικούς ήχους που περιβάλλουν την παράσταση του Καραγκιόζη. Η αποδοχή του κόσμου ήταν μεγάλη καθώς από την πρώτη μέρα της δημοσίευσης του εργαστηρίου, γονείς έπαιρναν τηλέφωνο για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, περιγράφοντας πόσο σημαντικό ήταν να διεξαχθεί αύτη η δραστηριότητα για τα παιδιά, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες μέρες. Και για το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. ήταν σημαντικό καθώς η επιστημονική ομάδα πραγματοποιεί τις δράσεις πρωτογενούς πρόληψης διαδικτυακά και δεν έχει αυτή την καθημερινή δια ζώσης επαφή  με τα παιδιά, που είχε μέσα από την υλοποίηση δράσεων στο χώρο του σχολείου. Στη φάση της υλοποίησης του εργαστηρίου τα παιδιά από το χώρο τους σπιτιού τους ήρθαν σε επαφή με τον ήρωα της λαϊκής μας παράδοσης, τον Καραγκιόζη και οι περιπέτειες του δημιούργησαν χαρά, γέλιο, ενθουσιασμό στα παιδικά πρόσωπα τους. Τα παιδιά μέσα από τη συνομιλία στο διαδίκτυο μοιράστηκαν σκέψεις και πολλές ευχές για το νέο έτος, όπως το 2021 να είναι γεμάτο από υγεία, ελπίδα, αγάπη και χωρίς κορωνοϊό.

Ο στόχος του εργαστηρίου ήταν το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. να προσφέρει στιγμές χαράς και αισιοδοξίας για τα παιδιά. Επίσης να μεταφέρει το μήνυμα ότι είναι σημαντικό να αξιοποιείται δημιουργικά ο ελεύθερος χρόνος καθώς η συμμετοχή σε δημιουργικές δραστηριότητες, βοηθάει τα παιδιά και τους εφήβους να βιώνουν θετικά συναισθήματα μειώνοντας παράλληλα το χρόνο έκθεσής τους σε καταστάσεις, που μπορούν να βλάψουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι βασικοί πρωταγωνιστές του διαδικτυακού εργαστηρίου ήταν  ο Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος και η αδερφή του Γεωργία, δύο νέα παιδιά, που με τα ταλέντα τους και τις δεξιότητες τους, πρόσφεραν στιγμές χαράς σε μικρούς και μεγάλους. Τους ευχαριστούμε πραγματικά γιατί ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή μας και συνέβαλαν να γίνει πραγματικότητα αυτό το εργαστήριο.

Τέλος το Κέντρο Πρόληψης θέλει να μεταφέρει το μήνυμα ότι πολλές φορές μέσα από τις κρίσεις όπως αυτή της πανδημίας μπορούν να προκύψουν και όμορφα πράγματα όπως να έρθουμε πιο «κοντά» με τους δικούς μας ανθρώπους, να αναθεωρήσουμε πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, να εκφράσουμε τις θετικές μας σκέψεις στους ανθρώπους που είναι δίπλα μας, εκείνες τις σκέψεις που «γεμίζουν» τη ψυχή του άλλου και τον κάνουν να νιώθει σημαντικό.

στιγμές χαράς και αισιοδοξίας για τα παιδιά από το κε.π.ε.π.ψ.υ. μεσσηνίας 6

Παρακάτω παρουσιάζονται οι σκέψεις του Κωνσταντίνου Δημητρακόπουλου:

Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, είμαι δεκαοχτώ χρονών και μαζί με την αδερφή μου Γεωργία (δεκαέξι χρονών) συμμετείχαμε στην δράση του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. με την παράσταση «Το Μαγεμένο δέντρο και οι Καλικάντζαροι». Πρόκειται για μια πρωτότυπη παράσταση αφού έγινε με ζωντανή μετάδοση σε πολλά παιδιά της Μεσσηνίας και στις οικογένειες τους. Η απόσταση που χώριζε τον ξυπόλητο ήρωα Καραγκιόζη και τους θεατές ήταν μηδαμινή καθώς όταν υπάρχει η διάθεση και η όρεξη να επικοινωνήσουμε και να ψυχαγωγηθούμε έστω και από μακριά, τα τυχόν εμπόδια ξεπερνιούνται. Εμείς δραστηριοποιούμαστε με ερασιτεχνικές παραστάσεις θεάτρου σκιών τα τελευταία 6-7 χρόνια σε όλη την Μεσσηνία. Η ασχολία μας με αυτού του είδους την τέχνη, την τέχνη του Καραγκιόζη προέκυψε αβίαστα και από πολύ μικρή ηλικία όταν παίζαμε ακόμη για τους γονείς και τους συγγενείς μας στα σπίτια και τις αυλές. Με τα χρόνια προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να την εξελίσσουμε και να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι. Παραστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας, σε χωριά και πολιτιστικούς συλλόγους, σε σχολεία καθώς και στο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας.  Αυτή είναι η δεύτερη φορά που διοργανώνουμε παράσταση μαζί με το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. καθώς η πρώτη ήταν πριν πέντε χρόνια στα πλαίσια μιας εκδήλωσης για την πρόληψη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας δίνεται η δυνατότητα έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες να δημιουργήσουμε αλλά και να μπούμε στον κόσμο της ζωντανής αναμετάδοσης κάτι που μέχρι τώρα δεν είχε τύχει ποτέ να κάνουμε.

στιγμές χαράς και αισιοδοξίας για τα παιδιά από το κε.π.ε.π.ψ.υ. μεσσηνίας 7

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ