Connect with us

Γυναίκα & Παιδί

Πώς μπορεί η κλιματική αλλαγή να επηρεάσει το φύλο των μωρών που γεννιούνται

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πώς μπορεί η κλιματική αλλαγή να επηρεάσει το φύλο των μωρών που γεννιούνται 1
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Ενώ το θέμα της κλιματικής αλλαγής αποτελεί πάντα είδηση, για το αυτονόητο, μια νέα μελέτη από το M&K Health Institute στο Hyogo της Ιαπωνίας, έρχεται να ρίξει φως σε μια σχεδόν άγνωστη συνέπεια του φαινομένου.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις ετήσιες και μηνιαίες μέσες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ 1968 και 2012 στην Ιαπωνία και ανακάλυψαν ότι η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να επηρέασε την αναλογία των αγοριών με τα κορίτσια που γεννήθηκαν εκείνη την περίοδο. Αν και ο δημιουργός της μελέτης, Dr. Misao Fukuda, δεν έχει καταλήξει ένα ισχυρό λόγο για αυτή την τάση, η έρευνά του επιβεβαιώνει ότι καθώς η θερμοκρασία της Γης συνεχίζει να παρουσιάζει διακυμάνσεις και αυξητικές τάσεις, ο ρυθμός σύλληψης των αγοριών αυξάνεται παράλληλα.

Σε ένα email που έστειλε ο επιστήμονας στο CNN, εξήγησε ότι οι «λεπτές μεταβολές στις αναλογίες φύλου» μπορεί να έχουν σχέση με το πόσο ευάλωτα είναι τα σπερματοζωάρια Υ και τα αρσενικά έμβρυα ενώ βρίσκονται στη μήτρα.

Aυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Dr. Fukuda και η ομάδα του υπολόγισαν πώς το περιβαλλοντικό άγχος μπορεί να επηρεάσει το φύλο του μωρού. Μόλις πέρυσι δημοσίευσαν μια μελέτη που αναλύει πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες – όπως οι σεισμοί και οι πυρηνικές καταστροφές – επιδρούν στις μητέρες που θα γεννήσουν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των αγοριών που γεννήθηκαν, μειώθηκε κατά 6 έως 14% από το προηγούμενο έτος, όταν παρουσιάστηκαν στρεσογόνοι παράγοντες.

Σύμφωνα με τον Ray Catalano, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, η θερμοκρασία παίζει επίσης ρόλο στο φύλο του παιδιού και στο συνολικό ποσοστό επιβίωσης της κύησης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης των μωρών που γεννήθηκαν στις σκανδιναβικές χώρες μεταξύ 1878 και 1914, διαπιστώθηκε ότι η αναλογία του φύλου είναι κατά μέσο όρο 103 έως 106 αρσενικά που γεννήθηκαν, για κάθε 100 θηλυκά. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο Catalano ανακάλυψε ότι περισσότερα αρσενικά μωρά γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών με θερμότερο καιρό.

Όσο για τα ψυχρότερα χρόνια; Η ομάδα του κατέγραψε λιγότερες γεννήσεις αγοριών. Συνολικά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η θερμοκρασία του περιβάλλοντος επηρεάζει τα χαρακτηριστικά των ανθρώπινων πληθυσμών, καθώς και τις κυήσεις, κάτι που μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε για την επίδραση του κλίματος στην ανθρωπότητα».

Ο Catalano επισήμανε επίσης ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν σημαίνει μόνο ότι η θερμοκρασία απλά αυξάνεται. Αντίθετα, θα γίνει πολύ λιγότερο προβλέψιμη. «Θα έχουμε μεγαλύτερες διακυμάνσεις θερμοκρασιών με υψηλότερα υψηλά, χαμηλότερα χαμηλά και ταχύτερες ταλαντώσεις μεταξύ των δύο άκρων», είπε.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Advertisement

Γυναίκα & Παιδί

Κορωνοϊός: Οι έγκυες είναι πιθανόν να γεννήσουν πρόωρα και το μωρό τους να εισαχθεί σε ΜΕΘ

Avatar

Ανέβηκε

στις

από

Κορωνοϊός: Οι έγκυες είναι πιθανόν να γεννήσουν πρόωρα και το μωρό τους να εισαχθεί σε ΜΕΘ 2
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Οι έγκυες γυναίκες με κορωνοϊό είναι πιθανότερο να έχουν πρόωρο τοκετό και το μωρό τους να χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι έγκυες είναι πιθανότερο -σε σχέση με τις συνομήλικες μη έγκυες- να μην έχουν συμπτώματα όπως πυρετό και μυαλγία, ενώ όσες είναι υπέρβαρες, μεγαλύτερης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα, όπως υπέρταση και διαβήτη, κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα λόγω του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να χρειασθούν εισαγωγή σε ΜΕΘ και διασωλήνωση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σακίλα Θανγκαρατινάμ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), αξιολόγησαν στοιχεία από 77 μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 11.432 έγκυες γυναίκες με διαγνωσμένη ή ύποπτη Covid-19.

Ένα στα τέσσερα νεογνά (25%) που γεννήθηκε από μητέρα με Covid-19, έχει χρειασθεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής νοσηλείας μετά τη γέννηση του, όμως οι θάνατοι νεογέννητων και τα ποσοστά θνησιγένειας παραμένουν πολύ χαμηλά. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 17% των εγκύων γυναικών με Covid-19 έχει γεννήσει πρόωρα πριν την 37η εβδομάδα (δεν είναι ακόμη σαφής η αιτία γι’ αυτό), ενώ το 4% έχει χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και το 3% διασωλήνωση.

Οι έγκυες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη Covid-19, γι’ αυτό πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα -όπως και οι γύρω τους- να μην κολλήσουν τον κορωνοϊό, ιδίως αν έχουν άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Γυναίκα & Παιδί

Κέρκυρα: Ανατροπή στον θάνατο του τεσσάρων μηνών βρέφους – Δεν πνίγηκε από γάλα

Avatar

Ανέβηκε

στις

από

Κέρκυρα: Ανατροπή στον θάνατο του τεσσάρων μηνών βρέφους – Δεν πνίγηκε από γάλα 3
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου βρέφους μόλις 4 μηνών στην Κέρκυρα, σε ξενοδοχείο του Αγίου Γεωργίου Αργυράδων

Το μόλις 4 μηνών αγγελούδι από τη Βρετανία βρισκόταν με τη 30χρονη μητέρα του για διακοπές στο νησί των Φαιάκων.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ιωάννη Αϊβατίδη η αιτία θανάτου του τεσσάρων μηνών βρέφους είναι «Το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών, εν αναμονή αποτελεσμάτων των τοξικολογικών εξετάσεων».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιατροδικαστής, δεν υπάρχουν ευρήματα που να οδηγούν σε πνιγμό από γάλα ή κακώσεις, οι οποίες να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια.

H μητέρα του βρέφους νοσηλεύεται σε κατάσταση σοκ, στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Τραγική ειρωνεία ότι η ίδια είναι νοσηλεύτρια στην Αγγλία και προσπάθησε να κάνει αναζωογόνηση του βρέφους μαζί με γιατρό, ο οποίος κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Στο βρέφος έγινε και τεστ κορονοϊού, για διαγνωστικούς λόγους, για τον επαναπατρισμό της σωρού, αλλά και για λόγους ασφάλειας του προσωπικού στην ιατροδικαστική υπηρεσία.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Γυναίκα & Παιδί

Το έμβρυο ακούει και αισθάνεται – πώς;

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Το έμβρυο ακούει και αισθάνεται – πώς; 4
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Από την πρώτη στιγμή μια γυναίκα, με το που θα μάθει ότι είναι έγκυος ενθουσιάζεται και κάνει όνειρα για το μέλλον της.  Διαλέγει τα καλύτερα ρούχα για το μωρό της, ψάχνει ιδέες διακόσμησης και κάνει μια λίστα με όλα εκείνα που θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και μετά τον τοκετό.

Όλα αυτά όμως, τα αισθάνεται και το μωρό μέσα στην κοιλιά. Τα γέλια, τα κλάματα, τη χαρά, τον ενθουσιασμό, το άγχος, τα έμβρυα τα νιώθουν. Τι δεν μας πιστεύετε;

Ορίστε πώς θα σας πείσουμε:

Γέλια

Η μαμά γελάει και το μωρό ενδεχομένως να γελάει και εκείνο μέσα στη μήτρα. Καθώς χαρούμενη μαμά σημαίνει και χαρούμενο μωρό. Όλα αυτά τα σκαμπανεβάσματα της κοιλιάς από τα γέλια τα νιώθει για αυτό λοιπόν κάθε φορά που ξεκαρδίζεστε στα γέλια κρατήστε την κοιλιά σας και φροντίστε να μην ξυπνήσετε το μικρό σας.

Άγγιγμα

Μόλις αρχίσετε να νιώθετε το μικρό σας να κουνιέται είναι πολύ πιθανό να θέλετε να το χαϊδεύετε, να το πιέζετε, να το σκουντάτε για να το ξυπνήσετε ή να το παρακινήσετε να κουνηθεί ακόμη περισσότερο.

Ξαφνικός δυνατός θόρυβος

Είτε βάλετε το μίξερ σε λειτουργία, είτε τη σκούπα, είτε το πιστολάκι το μικρό σας θα το ακούσει και κάποια μωρά τα ενοχλεί ο δυνατός και ξαφνικός θόρυβος.

Άγχος

Ό,τι νιώθει μια μαμά, το νιώθει και το μωρό. Αν είστε αγχωμένη είναι πολύ πιθανό να μεταφέρετε αυτό το άγχος και στο μικρό σας. Για αυτό λοιπόν προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε.

Φώτα

Τα μωρά ανταποκρίνονται κάθε φορά που βάζετε κάποιο φακό ή κάποιο δυνατό φως στην κοιλιά σας. Ωστόσο, πολλές φορές μπορεί να είναι ενοχλητικό για τα ίδια, ειδικά αν ξεκουράζονται. Για αυτό κρατήστε εκείνο το φακό μακριά από την κοιλίτσα σας.

Μουσική

Ναι, ναι, αν βάλετε ακουστικά στην κοιλιά σας είναι πιθανό το μικρό σας να την ακούσει. Για αυτό αν θέλετε να χαλαρώσετε το μικρό σας ή να του μάθετε κάποιο νανούρισμα, μπορείτε να το κάνετε ακόμη και την περίοδο της εγκυμοσύνης σας. Φροντίστε ωστόσο να μη βάζετε δυνατή μουσική και έντονη γιατί υπάρχει περίπτωση αντί να ηρεμήσετε το μικρό σας να το ταράξετε!

Κάπνισμα

Έναν συγκλονιστικό τρόπο για να αναδείξουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος για τα έμβρυα βρήκαν οι επιστήμονες: τις κινήσεις ενόχλησης που κάνουν με τα μικροσκοπικά τους χέρια τα ίδια τα έμβρυα, όπως αυτές εικονίζονται σε υπερηχογραφήματα με τετραδιάστατη απεικόνιση (4D). Οι επιστήμονες προειδοποιούν πολλά χρόνια τις εγκύους να κόψουν το κάπνισμα, καθώς αποδεδειγμένα αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και για θάνατο του εμβρύου. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να δείξουν τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου και χρησιμοποιούν τις εικόνες για να ενθαρρύνουν τις μητέρες να το κόψουν.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ