Kalamata Times

Νέα Δυναμική: Το Σχέδιο για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δήμου Καλαμάτας

Νέα Δυναμική: Το Σχέδιο για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δήμου Καλαμάτας 5
Κοινοποιησέ το

Η “Νέα Δυναμική” παράταξη του υποψήφιου Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Χειλά, παρουσιάζει το αναλυτικό και τεκμηριωμένο “Σχέδιο 4 Σημείων” για την βέλτιστη εκμετάλλευση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις” στο οποίο σχεδιάζεται να ενταχθεί η πόλη μας.

Το συνολικό ύψος του Ευρωπαϊκού προγράμματος “100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις”, είναι: 700,000,000 ευρώ. Με την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 3,56 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τη χώρα μας, το συνολικό ποσό που έχει εισρεύσει στην Ελλάδα (2023) είναι 11,98 δις ευρώ. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που αναλογούν στη χώρα μας, είναι συνολικού ύψους 30,16 δις ευρώ. Οι πόροι αυτοί είναι κατά 83% είναι μη απορροφημένοι (λογιστική απορρόφηση 17%, πραγματική απορρόφηση 4%) και είναι μεγάλη ευκαιρία να τους διεκδικήσουμε με αξιώσεις.

  • 1. Νοικοκυριά & Επιχειρήσεις: Ενεργειακή Αυτονομία του συνόλου των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων του Δήμου Καλαμάτας, μέσω της σύστασης δύο νέων ενεργειακών κοινοτήτων (αστικού ιστού και κοινοτήτων) για την εκμετάλλευση των οικονομικών κλίμακας και τη νομική επιτάχυνση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων – εγκρίσεων στις πολυκατοικίες της πόλης μας. Εντελώς δωρεάν εγκατάσταση 5kW ηλιακών πάνελ ανά 100 τ.μ. στεγασμένης στέγης για τα νοικοκυριά και εγκατάσταση 10kW ηλιακών πάνελ ανά 100 τ.μ. στεγασμένου επαγγελματικού χώρου. Εντελώς δωρεάν εγκατάσταση νέων αντλιών θερμότητας και νέων ηλιακών θερμοσίφωνων για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, για θέρμανση και ζεστό νερό όλο το χρόνο. Στην Καλαμάτα έχουμε 11 μήνες το χρόνο ηλιοφάνεια.

Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε άμεση μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 82% για κάθε πολίτη. Κόστος ολοκλήρωσης 1ου Σημείου: 613,000,000 ευρώ.

  • 2. Μετακινήσεις: Ενεργειακή αναβάθμιση των μετακινήσεων μέσω της κατασκευής 101 υποσταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων (EV), εντός των υφιστάμενων πρατηρίων καυσίμων με τη σύμφωνη γνώμη των επιχειρηματιών. Δίκαιη μετάβαση με στήριξη των επιχειρήσεων παροχής καυσίμων και είσοδος στη νέα εποχή. Όταν είναι αναγκαία μια ενεργειακή μεταρρύθμιση για τη μείωση των επιβλαβών ρύπων στην ατμόσφαιρα και την προστασία του περιβάλλοντος (Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Κλιματική Αλλαγή – Παρίσι, 2015), οι ενεργειακές πολιτικές πρέπει να επικεντρώνονται στη δίκαιη μετάβαση και στη στήριξη των πληττόμενων κλάδων και των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, αντικατάσταση όλων των αστικών λεωφορείων του Δήμου Καλαμάτας με ηλεκτροκίνητα οχήματα και τοποθέτηση σταθμών φόρτισης στα σημεία συγκέντρωσης.

Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε άμεση μείωση των εκπομπών επιβλαβών ρύπων στην ατμόσφαιρα κατά 26%. Κόστος ολοκλήρωσης 2ου Σημείου: 68,000,000 ευρώ.

  • 3. Δημόσια Κτίρια: Ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων μέσω της ολοκληρωμένης τοποθέτησης θερμοπροσόψεων στο εξωτερικό τμήμα τους και της πλήρους ενεργειακής αυτονομίας τους με την τοποθέτηση ηλιακών 80kW ανά σχολική μονάδα.

Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του ενεργειακού κόστους των σχολικών κτιρίων (πράσινη κατανάλωση & μείωση σε ενεργειακές απώλειες) κατά 86%. Κόστος ολοκλήρωσης 3ου Σημείου: 9,500,000 ευρώ.

  • 4. Πρόγραμμα Υδρογόνου: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν ήδη αρχίσει να κυριαρχούν στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως παρατηρήσαμε ιδιαίτερα το 2022. Η διανομή αυτού του εμπορεύματος συνεπάγεται την εφαρμογή ενός έξυπνου δικτύου για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής διανομής του. Στο εγγύς μέλλον, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά θα γίνει σημαντικά φθηνότερη, σε σημείο που το υδρογόνο που λαμβάνεται μέσω ηλεκτρόλυσης από ανανεώσιμες πηγές (πράσινο υδρογόνο) θα έχει ανταγωνιστική τιμή έναντι του υδρογόνου που προέρχεται από φυσικό αέριο (μπλε υδρογόνο). Από την άλλη πλευρά, το φυσικό αέριο (κυρίως μεθάνιο) και η αναμόρφωση μεθανίου με ατμό (SMR) χρησιμοποιούνται ευρέως για την παραγωγή υδρογόνου, με απόδοση μετατροπής που κυμαίνεται από 65-75%. Μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου με δυναμικότητα 600 MWth μπορεί να παράγει υδρογόνο με ρυθμούς άνω των 2,3 kg/sec (92.000 SCMH, 78 εκατομμύρια SCF/ημέρα). Ο Δήμος Καλαμάτας μπορεί να κατασκευάσει μια μικρότερη μονάδα με ασφάλεια. Το κόστος αγοράς υδρογόνου είναι $5 με $7 ανά kg στις Η.Π.Α και $7 με $11 στην Ευρώπη και στην Αυστραλία.

Το μέτρο αυτό θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό του Δήμου Καλαμάτας κατά 45,000$ ημερησίως. Κόστος ολοκλήρωσης 4ου Σημείου: 18,000,000 ευρώ.


Κοινοποιησέ το
Exit mobile version