Connect with us

Μεσσηνία

Κοσμόπουλος: Δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, για την κατάταξη μας στο παρατηρητήριο της ενότητας «Πολιτιστική και Δημιουργική πόλη»

Kalamata Times

Published

on

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Κοσμόπουλος «Πολιτιστική και Δημιουργική πόλη»

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ
Πολιτικός Μηχανικός
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Καλαμάτα Μπροστά»

Στην τοπική ειδησεογραφία διαβάσαμε ότι η Καλαμάτα καταλαμβάνει την 22α θέση (πληθυσμιακή κατηγορία 50.000 έως 100.000 κατοίκους) στην Ευρώπη, στην ενότητα «Πολιτιστικές και Δημιουργικές πόλεις» σύμφωνα με το παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια είδηση που δημιουργεί ικανοποίηση και αισθήματα υπερηφάνειας για την πόλη μας, καθόσον αναφέρεται ότι είναι και η μοναδική Ελληνική πόλη στην πληθυσμιακή κατηγορία αυτή.

ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ? ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ!

Σε παλιότερο άρθρο μας , στις 30/08/2017, όταν και αναδείξαμε την ύπαρξη του Παρατηρητηρίου Πολιτιστικών και Δημιουργικών Πόλεων σημειώναμε ότι:

Η πρώτη έκδοση του Παρατηρητηρίου Πολιτιστικών και Δημιουργικών Πόλεων (The Cultural and Creative Cities Monitor) για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2017, δείχνει με ποιόν τρόπο με μετρήσιμα στοιχεία από 168 επιλεγμένες πόλεις που ανήκουν σε 30 Ευρωπαϊκές χώρες (τις 28 της Ε.Ε τη Νορβηγία και την Ελβετία) παρουσιάζονται η Πολιτιστική ζωντάνια, η Δημιουργική οικονομία και το Φιλικό-Ευνοϊκό περιβάλλον μιας πόλης. Ειδικότερα :

• Η Πολιτιστική ζωντάνια μετρά τον πολιτιστικό σφυγμό μιας πόλης σε σχέση με τις πολιτιστικές υποδομές και τις δράσεις πολιτισμού.

• Η Δημιουργική οικονομία μετρά την επίδραση σε μια πόλη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα στην απασχόληση, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ικανότητα των πολιτών στην καινοτομία.

• Το Φιλικό-Ευνοϊκό περιβάλλον καταδεικνύει τα πλεονεκτήματα των πόλεων που τις βοηθούν να προσελκύσουν δημιουργικά ταλέντα και να τονώσουν την πολιτιστική τους δράση.

Οι επιλεγείσες 168 πόλεις διακρίνονται σε αυτές που έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από 1.000.000 κατοίκους (XXL), σε αυτές που έχουν πληθυσμό από 500.000 έως 1.000.000 κατοίκους (XL), σε αυτές που έχουν πληθυσμό από 250.000 έως 500.000 κατοίκους (L) σε αυτές με πληθυσμό από 100.000 έως 250.000 κατοίκους (M) και σε αυτές με πληθυσμό από 50.000 έως 100.000 κατοίκους (S) αλλά παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνουν 30 πρωτεύουσες κρατών το 43% είναι πόλεις με λιγότερους από 250.000 κατοίκους και το 66% με λιγότερους από 500.000 .

Σε σύγκριση με άλλες πόλεις με αντίστοιχο πληθυσμό οι Πολιτιστικές και Δημιουργικές πόλεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο έχουν κατά κεφαλήν 19% περισσότερες θέσεις εργασίας, 8% περισσότερους νέους ανθρώπους ηλικίας από 20-34 ετών, 73% περισσότερους μαθητές σε ανώτερη εκπαίδευση ,15% πολίτες με ανώτατη εκπαίδευση, 22% περισσότερους πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 26% περισσότερους εκτός αυτής.

Η Καλαμάτα μαζί με την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα ανήκει στις 168 πιο πάνω αναφερθείσες πόλεις λόγω της συμμετοχής της στην τελική φάση του διαγωνισμού για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 δικαιώνοντας όσους πιστέψαμε στην αναγκαιότητα αυτής της προσπάθειας. ( Η Ρόδος αν και συμμετείχε στην τελική φάση, όπως και η Ελευσίνα που επελέγη δεν συμπεριλαμβάνονται, γιατί έχουν με την απογραφή του 2011 λιγότερους από 50.000 κατοίκους).

Με τη βαθμολογία των πόλεων που επελέγησαν να κυμαίνεται από τους 63,20 (το Παρίσι) έως τους 13 βαθμούς (το Plovdiv) η Καλαμάτα με 23,60 βαθμούς (36,20 για την πολιτιστική ζωντάνια, 15,90 για τη δημιουργική οικονομία και 13,50 για τη φιλικότητα του περιβάλλοντος) καταλαμβάνει την 105η θέση με το Παρατηρητήριο να αναφέρει ότι η φήμη της ως πολιτιστικός προορισμός οφείλεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού το οποίο έχει κερδίσει μια ιδιαίτερα διακριτή θέση στο χάρτη των φεστιβάλ της Μεσογείου καθώς από το 1995 που ιδρύθηκε υποστηρίζει, προβάλει και παρουσιάζει το χορό μέσα από την έρευνα την επιμόρφωση και την καλλιτεχνική δημιουργία και παραγωγή.

Στη δεύτερη έκδοση του Παρατηρητηρίου για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2019 που περιλαμβάνει πλέον 190 πόλεις η Καλαμάτα με 11,80 βαθμούς ( 18,10 για την πολιτιστική ζωντάνια, 6,10 για τη δημιουργική οικονομία και 10,30 για τη φιλικότητα του περιβάλλοντος) καταλαμβάνει την 175η θέση. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην πληθυσμιακή κατηγορία της και βαθμολογείται λιγότερο και από την τελευταία πόλη που συμμετείχε στην έκδοση του 2017. Να σημειωθεί επίσης ότι πόλεις που δεν συγκεντρώνουν ικανοποιητική βαθμολογία, δεν θα συμπεριλαμβάνονται πλέον στην αναθεωρημένη λίστα.

Το μήνυμα που εκπέμπει αυτή η υποχώρηση είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ανησυχητικό, αποτελώντας ανασχετικό παράγοντα στην προσπάθεια της πόλης για την τουριστική της προβολή και την προσέλκυση νέων ανθρώπων. Η πόλη με την προσπάθεια που έγινε για την διεκδίκηση της υποψηφιότητας της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, απέκτησε μια αναγνωρισιμότητα και θέση στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, την οποία όμως δυστυχώς δεν φρόντισε να καλλιεργήσει. Είμαστε σίγουροι, ότι κανένας από την προηγούμενη και την σημερινή δημοτική αρχή δεν παρακολούθησε και δεν γνωρίζει την πορεία μας, στην τόσο σημαντική αυτή Ευρωπαική ενότητα. Αυτό βέβαια είναι το αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης εξωστρέφειας., σε έναν κόσμο που πλέον είναι μια μεγάλη γειτονιά.

Υπάρχει ο χρόνος μέχρι το 2021 να αντιστρέψουμε τη σημερινή κατάσταση για να μην βρεθούμε εκτός της λίστας του Παρατηρητηρίου, στην επόμενη αξιολόγηση. Πολύ φοβόμαστε όμως ότι δεν υπάρχει η διάθεση και η ικανότητα στην δημοτική αρχή, να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες. Η βοήθεια μας, εφόσον ζητηθεί, είναι αυτονόητη.

Κοσμόπουλος: Δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, για την κατάταξη μας στο παρατηρητήριο της ενότητας «Πολιτιστική και Δημιουργική πόλη»

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Published

on

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 11

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 12

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 13

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 14

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Continue Reading

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Published

on

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 15

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 

Continue Reading

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Published

on

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 16

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 17

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 18

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 19

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 20

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Continue Reading

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ