Τρίτη, 22 Μαΐου 2018 08:40

Καλαμάτα: Εντυπωσιακή άσκηση ετοιμότητας στο λιμάνι

Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις στη θάλασσα αντιμετωπίστηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Φωτιά εκδηλώθηκε στο τουριστικό σκάφος Άλμπατρος ΙΙ λίγο μετά τον απόπλου του με αποτέλεσμα επιβάτες και πλήρωμα να κινδυνέψουν.Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας σήμανε συναγερμός. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο σκάφος του λιμενικού προσέγγισε το φλεγόμενο σκάφος και απεγκλώβισε τους επιβάτες. Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και εθελοντικές ομάδες συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης.

Αυτό ήταν το σενάριο εκπαιδευτικής άσκησης, η οποία πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από το λιμενικό σώμα στο Λιμάνι της Καλαμάτας. Ήταν η πρώτη άσκηση που περιλάμβανε ταυτόχρονα διάσωση επιβατών, αντιμετώπιση πυρκαγιάς, ρυμούλκηση και αντιμετώπιση ρύπανσης.

«Η άσκηση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και θα ήθελα να ευχαριστήσω το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και όλους όσους συμμετείχαν. Είναι σημαντικό για τη χώρα μας να βρίσκεται σε ετοιμότητα διαρκώς ο μηχανισμός αντιμετώπισης αντίστοιχων περιστατικών» δήλωσε ο Λιμενάρχης Καλαμάτας, Αντιπλοίαρχος Λ/Σ Αντώνης Δουμάνης.

Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σαράντος Μαρινάκης δήλωσε: » Είμαστε μία από τις σημαντικότερες χώρες στον τομέα της ναυτιλίας. Η αυξημένη κίνηση των τουριστικών σκαφών στα λιμάνια της χώρας τους καλοκαιρινούς μήνες, απαιτεί το μηχανισμό αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών σε διαρκή ετοιμότητα. Το Λιμενικό Ταμείο συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, ώστε οι λιμενικές εγκαταστάσεις να παρέχουν ασφάλεια σύμφωνα σε επιβάτες και πλοία».

Σημαντική και η συμβολή των εθελοντικών ομάδων όπως η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης,  στην πραγματοποίηση της άσκησης.

Την άσκηση παρακολούθησαν δεκάδες πολίτες ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Η συνεχής εκπαίδευση και ο επαγγελματισμός των  στελεχών του λιμενικού σώματος και των υπολοίπων σωμάτων ασφαλείας είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την αντιμετώπιση ακόμα και των πιο επικίνδυνων  καταστάσεων.

 

ΠΗΓΗ ert.gr

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ  ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ   kalamatatimes.gr