Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 22:40

Ποιος ρίχνει την Μενεγάκη από το θρόνο της;

Τίποτα δεν κρατά για πάντα. Στον κόσμο της τηλεόρασης, αυτό είναι κάτι παραπάνω από ένα ρητό, είναι ο κανόνας, η σκληρή αλήθεια ενός μέσου που προσφέρει εφήμερη δόξα, είναι αδηφάγο και καθιστά τους ανθρώπους της αναλώσιμους.

Σε περιπτώσεις ωστόσο όπως της Ελένης Μενεγάκη, με μια καριέρα που ξεπερνά τα 20 χρόνια, οι κανόνες υπάρχουν για να σπάνε. Από συμπαρουσιάστρια του Γιώργου Πολυχρονίου στην MEGA Banca, προσωρινή παρουσιάστρια του Πρωινού Καφέ που αναζητούσε τη διάδοχο της Ρούλας Κορομηλά μετά το πέρασμα της Πόπης Χατζηδημητρίου. Όπου το προσωρινό στην περίπτωση της κατέληξε να ξεπεράσει τα δέκα χρόνια και να της χαρίσει μια χρυσή μεταγραφή στον Alpha το 2005.

Πήρε περίπου ένα χρόνο στην Ελένη Μενεγάκη να εδραιωθεί στην πρωτιά των πρωινών από τη συχνότητα του Alpha. Πρωτιά που διατήρησε και όταν η εκπομπή της μετακινήθηκε στη μεσημεριανή ζώνη, κάτι που μάλλον τότε την έσωσε.

Όλα αυτά μέχρι πέρυσι, οπότε η εκπομπή της βρέθηκε να τερματίζει δεύτερη μετά την απροσδόκητη επιτυχία του Shopping Star. Όλοι τότε μιλούσαν για μια Μενεγάκη που ετοίμαζε μεγάλες αλλαγές για τη νεά σεζόν προκειμένου να βρεθεί και πάλι στη κορυφή. 

 

Η νέα σεζόν ήρθε, οι αλλαγές έγιναν, την κορυφή όμως δεν την είδε παρά μόνο στην πρεμιέρα της η παρουσιάστρια που προσπάθησε να αλλάξει το ύφος της εκπομπής της θυμίζοντας Ellen Degeneres.

Για την ακρίβεια, ακόμα και η περυσινή σεζόν φαντάζει πλέον όχι και τόσο κακή, καθώς η εκπομπή βρίσκεται σταθερά στη τρίτη θέση πλέον του συνόλου της τηλεθέασης, ενώ στο δυναμικό κοινό παλεύει για την δεύτερη.

Τι έφταιξε όμως; Προφανώς τα σημάδια είχαν φανεί εδώ και χρόνια. Η εκπομπή πέρα από το ότι είχε μετατραπεί σε ένα ατέλειωτο τελεμάρκετινγ, είχε βαλτώσει σε πρόσωπα και θεματολογία. Καμιά απολύτως εξέλιξη για πάνω από δέκα χρόνια.

Άρα όντως οι αλλαγές φέτος ήταν αναγκαίες. Ήταν όμως και οι σωστές;

δεν μπορείς να γίνεις Degeneres

Μάλλον όχι. Όσο και να αντιγράψεις το σκηνικό και το ύφος της εκπομπής, δεν μπορείς να γίνεις Degeneres μόνο με αυτά. Δεν μπορούν ούτε οι καλεσμένοι σου να είναι αντίστοιχοι με τους δικούς της, ούτε εσύ με το στυλ που πλάσαρες εδώ και 20 χρόνια. 

Η Ελένη σταματώντας τη συνεργασία με συνεργάτες που είχε στο πλάι της για χρόνια, έδειχνε να αποφεύγει να κοιτάξει την αλήθεια κατάματα στον καθρέφτη και να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούσαν και που πλέον την βαραίνουν ακόμα περισσότερο.

Όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις τα media έδειξαν να της την έχουν στημένη στη γωνία. Την ίδια περίοδο το ίδιο της το κανάλι δείχνει να την στηρίζει -ακόμα- με κάθε τρόπο. Μια στήριξη που μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς η εμπορικότητα της Ελένης Μενεγάκη είναι αδιαμφισβήτη. Κοινώς δεν έπαψε ποτέ να τα "φέρνει" στο κανάλι.

Το όνομα της παραμένει στην κορυφή παρά τα χαμηλά νούμερα.

Το όνομα της παραμένει στην κορυφή παρά τα χαμηλά νούμερα. Ωστόσο αν η φθορά της εκπομπής συνεχιστεί δεν θα παραμείνει ακλόνητο και το όνομα της.

Η Ελένη οφείλει, τόσο στον ευατό της όσο και στους τηλεθεατές, να κάνει την αυτοκριτική της σε μια νέα βάση. Να δει τι άλλαξε στην ίδια αυτά τα χρόνια, δίχως καλά-καλά να το καταλάβει ούτε αυτή. Να εντοπίσει τι δεν βρίσκουν πια σε αυτή όσοι την παρακολουθούν εδώ και δεκαετίες (η μεγαλύτερη πτώση της είναι στις μεγαλύτερες ηλικίες) αλλά και γιατί δεν έλκει τους νεότερους τηλεθεατές.

Από τον θρόνο της δεν μπορεί να την ρίξει κανείς άλλος από αυτόν που την ανέβασε εκεί, το τηλεοπτικό κοινό. Ένα κοινό που αγαπά αποθεώνει τις βασίλισσες και τα πριγκηπόπουλα, αλλά με την ίδια ευκολία, ως αδηφάγο και συχνά αιμοσταγές, αρέσκεται να στήνει κρεμάλες και σκοτώνει όσους λάτρευε.

Ισως κατά βάθος για να απαλύνει τη δική του μιζέρια.

 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ  ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ   kalamatatimes.gr