Connect with us

Συμβουλές

Διαβάστε τα Διαγνωστικά Κριτήρια Της Διπολικής Διαταραχής

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Διαβάστε τα Διαγνωστικά Κριτήρια Της Διπολικής Διαταραχής 5
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Διαβάστε τα Διαγνωστικά Κριτήρια Της Διπολικής Διαταραχής

Διπολική Διαταραχή: Μιλάμε για την μανιοκατάθλιψη. Διπολική διαταραχή είναι η μανιοκατάθλιψη. Έχει δύο τύπους. Ι και ΙΙ. Δεν έχει όμως τόση σημασία αυτό. Οι διαγνωστικές εκτιμήσεις είναι απλώς ένα εργαλείο στα χέρια των ειδικών για να μπορούμε να συννενοούμαστε μεταξύ μας. Η διπολικότητα, δηλαδή οι δύο πλευρές των πραγμάτων, εμφανίζεται παντού στον ψυχισμό. Γιατί υπάρχουν δύο πλευρές όμως; Γιατί όταν είμαστε μωρά είναι πάρα πολύ έντονη η αίσθηση της ικανοποίησης και εξίσου πολύ έντονη η αίσθηση της καταστροφής. Σε βαθμό τεράστιο. Υπάρχει δηλαδή η απόλυτη πληρότητα όταν ικανοποιείται η πείνα για παράδειγμα και η απόλυτη καταστροφή όταν παραμένει ενεργή και δεν ικανοποιείται. Το ένα πράγμα είναι πολύ καλό και το άλλο πολύ κακό.

Διπολική Διαταραχή

Διπολική Διαταραχή

Διπολική Διαταραχή

Διπολική Διαταραχή : Η ικανοποίηση, το κράτημα, η αγκαλιά

Με την ελάχιστη αργοπορία μέχρι να ετοιμαστεί το φαγητό υπάρχει δυσφορία η οποία ικανοποιείται σε λίγο. Μέχρι να ικανοποιηθεί τα πράγματα είναι κακά. Αλλά δεν είναι απολύτως κακά αν υπάρχει το κράτημα. Η αγκαλιά. Το χάδι. Είναι όμως δυσφορικό. Αλλά ερχεται και η ικανοποίηση. Οπότε ναι μεν είναι κάτι κακό αλλά μετά είναι και κάτι καλό. Στην βρεφική ζωή αυτές οι αισθήσεις είναι τελείως διαχωρισμένες αλλά με τις μικρότατες ματαιώσεις που συμβαίνουν αρχίζει και ενοποιείται. Γι’ αυτό στην αρχή της ζωής στους δώδεκα πρώτους μήνες δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες ματαιώσεις. Για να μην είναι ακόμα μεγαλύτερες οι αποκλίσεις μεταξύ καλού και κακού. Η μαμά είναι μία καλή και μία κακή για το μωρό και αυτό δεν πρέπει να έχει μεγάλες αποκλίσεις. Να μπερδεύεται το καλό με το κακό είναι το φυσιολογικό. Τίποτα δεν είναι απολύτως καλό και τίποτα δεν είναι απολύτως κακό. Αν καταλήξει κανείς να έχει την αίσθηση ότι όλα είναι κακά, τότε θα βρεί κάπου να τα ρίχνει και θα λέει “οι άλλοι φταίνε για όλα”. Αν πάλι όλα είναι καλά, θα πέφτει εύκολα κανείς θύμα πιστεύοντας ότι οι άλλοι θα του φερθούν καλά. Όμως οι άνθρωποι έχουν και επιθετικότητα και έτσι καταλήγει κανείς να πληγώνεται συνέχεια.

Διπολική Διαταραχή Ι Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια

Διπολική Διαταραχή

Διπολική Διαταραχή Ι Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια

Διπολική Διαταραχή

Ας δούμε όμως τα βασικά συμπτώματα της διπολικής διαταραχής Ι:

 1. Μανιακό ή υπομανιακό επεισόδιο
 2. Μικτό ή μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο
 3. Τα συμπτώματα της διάθεσης προκαλούν σημαντική ενόχληση ή έκπτωση της κοινωνικής, επαγγελματικής λειτουργικότητας.
 4. Τα συμπτώματα δεν οφείλονται στις άμεσες επιδράσεις μιας ουσίας π.χ ουσία κατάχρησης, φάρμακα, άλλη θεραπεία
 5. Τα συμπτώματα δεν οφείλονται σε γενικής σωματική κατάσταση π.χ υπερθυρεοειδισμός.

Διπολική Διαταραχή

Διαβάστε τα Διαγνωστικά Κριτήρια Της Διπολικής Διαταραχής 6

Διπολική Διαταραχή

Διπολική Διαταραχή

Εναλλαγές διάθεσης

Εναλλαγές στη διάθεση μπορεί να βιώνει και ένας απολύτως φυσιολογικός άνθρωπος. Δεν είναι απαραίτητα χαρακτηριστικό μιας νόσου αυτό το σύμπτωμα. Το εξετάζουμε, το βλέπουμε, βλέπουμε αν έχει ορισμένη συχνότητα, αν έχει ένταση, πότε εμφανίζεται και σε τι πλαίσιο συμβαίνει. Αλλά από την άλλη ανήκει και στα φυσιολογικά χαρακτηριστικά. Συνηθίζεται να το λέμε και κυκλοθυμία και αυτός ο χαρακτηρισμός δείχνει ότι μία συναισθηματική κατάσταση κάνει κύκλο και επανέρχεται. Οι μισοί σχεδόν άνθρωποι έχουν αλλαγές μέσα στη μέρα όσον αφορά στη διάθεσή τους και οι άλλοι μισοί είναι πιο επίπεδοι. Αυτά τα στατιστικά δεν παραπέμπουν σε κάποια μορφή παθολογίας. Όταν μιλάμε για διπολική διαταραχή, έχουμε να κάνουμε με ένα σύνολο συμπτωμάτωνόπως τα ανέφερα παραπάνω, η ένταση των οποίων είναι πολύ δυνατή, οι εναλλαγές είναι χαρακτηριστικές και το άτομο πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη για ένα διάστημα, η οποία εναλλάσσεται με βαθιά μανιακά επεισόδια. Μπορείτε να δείτε το παραπάνω βίντεο για τη μανία για να καταλάβετε καλύτερα το πραγματικό αίσθημα που βιώνει ένα άτομο που βρίσκεται στον κυκλώνα αυτής της φάσης.

Διπολική Διαταραχή

Διπολική Διαταραχή

Διπολική Διαταραχή Ι Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια

Μικτό επεισόδιο

Μικτό επεισόδιο ονομάζουμε ένα επεισόδιο το οποίο παρουσιάζει και τα δύο χαρακτηριστικά της καταθλιπτικότητας και της μανιακότητας σε εναλλαγή που γίνεται σε πολύ σύντομο διάστημα για παράδειγμα μέσα σε μία ημέρα ή σε λίγες ώρες. Αυτή η κατάσταση έχει τον χαρακτήρα ενός πολύ έντονου και δυσφορικού γεγονότος το οποίο φέρνει μεγάλη αναστάτωση στο ίδιο το άτομο αλλά και στους οικείους του. Εκεί οπωσδήποτε μιλάμε για μια βαριά παθολογία η οποία μπορεί να κρύβει σε κάποιες περιπτώσεις και κάποια ψυχωτικά στοιχεία. Οπότε θέλει αρκετό διαγνωστικό έλεγχο μέχρι να δούμε τί συμβαίνει. Κάθε κυκλοθυμικό χαρακτηριστικό βασίζεται στην ενοποίηση του καλού και του κακού. Όσο πιο μεγάλο είναι το χάσμα μεταξύ των δύο αυτών πλευρών, τόσο μεγαλύτερη η παθολογία. Το αντικείμενο πρέπει να είναι ενωμένο. Αυτός είναι ο δείκτης που μας δείχνει το επίπεδο της υγείας ενός ψυχισμού. Αλλά αυτός ο μηχανισμός φτιάχνεται στην βρεφική ηλικία οπότε γι’ αυτό λέω συνέχεια ότι πρέπει να δίνεται προσοχή στην βρεφική περίοδο και να φροντίζουμε να ικανοποιούμε όλες τις ανάγκες. Για να μην παίρνει τρομακτικά χαρακτηριστικά η μικρή χρονική διάρκεια μέσα στην οποία το μωρό πεινάει, κρυώνει, δε νιώθει άνετα που είναι καθισμένο έτσι και όχι παρακεί, και όλα να είναι με τέτοιο τρόπο φτιαγμένα προκειμένου να μειώνεται η δυσφορική διάσταση. Τα πράγματα έτσι θα είναι μεν και κακά αλλά δεν θα είναι κατακλυσμικά κακά όμως. Θα μπορούν να γίνουν ανεκτά και θα μπαίνει και η αισιοδοξία μέσα. Θα μπαίνει και το καλό. Από την άλλη το καλό αν είναι παρηγορητικό, αν είναι άνετο, αν είναι τραγουδιστικό, χαϊδευτικό και γενικά αν είναι δοτικό, θα έχει μία διάσταση ευχαρίστησης αυτό καθ’ εαυτό αλλά και μια διάσταση ανακούφισης από τα κακά που βρίσκονται εκεί. Είναι κάπου μαζί αυτά. Κι όταν τελειώνει η χαρά, μένει ο απόηχος. Μπορεί να παθαίνει κανείς μια μικρή θλιψη εκεί, να αναλογίζεται το νόημα της ζωής και πού αυτό μπορεί να βρίσκεται αλλά η ζωή έχει έτσι μια θετική χροιά.

Διπολική Διαταραχή

Διαβάστε τα Διαγνωστικά Κριτήρια Της Διπολικής Διαταραχής 7

Διπολική Διαταραχή

Κάθε διαταραχή του ψυχισμού είναι αντιμετωπίσιμη όσο δύσκολη κι αν είναι, Αλλά χρειάζεται το σωστό θεραπευτή. Δεν είναι να κάνει κανείς θεραπεία μόνο. Είναι με ποιόν κάνει. Αν αυτός που κάνει έχει κίνητρο δοτικότητας ή τί είδους κίνητρο έχει. Είναι αν ο θεραπευτής έχει δουλέψει με τον εαυτό του, με ποιόν, και πόσο. Δεν είναι λοιπόν απλό πράγμα η θεραπεία. Αλλά χρειάζεται. Και βοηθάει. Βοηθάει πραγματικά. Είτε το πρόβλημα λέγεται διπολική Ιείτε λέγεται κατάθλιψη, είτε λέγεταιαγχώδης διαταραχή, είτε λέγεται κρίση πανικού. Ένας θεραπευτής που σέβεται τη δουλειά του δεν θα αναλάβει κάποιον που καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να τον αναλάβει. Κι αυτό όμως είναι μέρος της εκπαίδευσης και της αναγνώρισης του ασυνείδητου πεδίου μέσα του. Έτσι μετά μπορεί να βοηθήσει εκεί όπου μπορεί να βοηθήσει. Δεν είμαστε οι ιδανικοί εμείς οι θεραπευτές αλλά με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούμε να βοηθήσουμε σε αρκετές περιπτώσεις.

Διπολική Διαταραχή Ι Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα.

Δείτε επίσης: Διπολική Διαταραχή ΙΙ

Δείτε επίσης: Διατροφικές Διαταραχές

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

Καρνεάδου 37, Κολωνάκι (δίπλα στον ευαγγελισμό)

Δέχομαι Κατόπιν Ραντεβού

Τηλ: 211 7151 801

www.psychotherapy.net.gr

www.mixalispaterakis.gr

Διπολική Διαταραχή


Κοινοποιησέ το
Advertisement

Συμβουλές

Πώς το ελαιόλαδο βοηθάει ενάντια σε καρκίνο, καρδιαγγεικά, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

ελαιόλαδο
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Περιβαλλοντικοί, σωματικοί και ψυχικοί στρεσογόνοι παράγοντες προκαλούν την παραγωγή δραστικών στοιχείων οξυγόνου, τα οποία είναι γνωστά ως “ελεύθερες ρίζες”.

Ο ρόλος που παίζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην μείωση του οξειδωτικού στρες είναι εξαιρετικά σημαντικός. Είναι σαφές, μέσα από τις επιστημονικές έρευνες, ότι το ελαιόλαδο συνιστάται για καθημερινή κατανάλωση ως μια οικονομικά αποδοτική, άμεσα διαθέσιμη, αντιοξειδωτική πηγή τροφής, που μειώνει τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες και ως εκ τούτου μειώνει τον κίνδυνο και την εξέλιξη πολλών διαφορετικών ασθενειών.

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και τι προκαλούν στον οργανισμό

Η παραγωγή των ελευθέρων ριζών αυξάνει το οξειδωτικό στρες στο ανθρώπινο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι πολύ δραστικά ασταθή κύτταρα, που αποτελούνται από μόρια, τα οποία είναι δεν είναι ζευγαρωμένα με ηλεκτρόνια. Τα κύτταρα “δεν θέλουν” να υπάρχουν σε αυτή την κατάσταση και, ως εκ τούτου, αναζητούν στο σώμα κάπου να βρουν σταθερές, ίσως και ευπαθείς περιοχές, από τις οποίες θα μπορέσουν “να κλέψουν” ηλεκτρόνια.

Παρά το γεγονός ότι οι ελεύθερες ρίζες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στο σώμα και είναι μέρος της ανοσολογικής άμυνας και της λειτουργίας των κυττάρων, πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες οδηγούν σε εκτεταμένες βλάβες. Το οξειδωτικό στρες, που προκαλείται στον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και κάποιες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Ουσιαστικά το οξειδωτικό στρες είναι η ανισορροπία μεταξύ του οξειδωτικού και του αντιοξειδωτικού συστήματος του σώματος. Τα αντιοξειδωτικά σταθεροποιούν τις ελεύθερες ρίζες, παρέχοντας σε αυτές τα ηλεκτρόνια που αναζητούν για τη σταθεροποίηση των κυττάρων. Ως εκ τούτου, αν υπάρχει κάτι που μπορούμε για να βοηθήσουμε το σώμα, είναι τα του παρέχουμε περισσότερα αντιοξειδωτικά. Αυτό θα μειώσει το οξειδωτικό στρες και ταυτόχρονα τις βλάβες στα όργανα και τους ιστούς, που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς συμβάλλει το ελαιόλαδο στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών

Οι τροφές είναι ένα από τις καλύτερα βιοδιαθέσιμες πηγές αντιοξειδωτικών για το ανθρώπινο σώμα, με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να είναι ένα από τις πιο ισχυρές σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2014 στο επιστημονικό περιοδικό Food Chemistry, τα φαινολικά οξέα, οι φαινολικές αλκοόλες, οι λιγνάνες και οι φλαβόνες είναι τα τέσσερα στοιχεία που έχει το ελαιόλαδο και θεωρούνται πάρα πολύ σημαντικά. Αν και είναι πιθανό να οφείλεται στην συνεργιστική δράση όλων των ενώσεων ελαιολάδου, σύμφωνα με την έρευνα, οι φαινόλες του (τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη) και τα κλάσματα τους (3,4 DHPEA-ΕΑ και 3,4-DHPEA-EDA), είναι οι ενώσεις που αναγνωρίζονται ως τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Chemistry, οι ερευνητές εξέτασαν πολλές ποικιλίες από ελαιόλαδο, για να αξιολογήσουν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Όλα τα ελαιόλαδα που αναλύθηκαν παρουσίασαν ισχυρή δράση κατά των ελευθέρων ριζών. Μια άλλη, πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Food Composition and Analysis, εξέτασε μια σειρά από 32 ελαιόλαδα από την ιταλική αγορά λιανικής για την μέτρηση της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας. Μια διαδικασία που ονομάζεται “τεστ ABTS” χρησιμοποιείται συνήθως για τη δοκιμή των επιπέδων αντιοξειδωτικών στα τρόφιμα. Η μέση τιμή στο τεστ ABTS γα το ελαιόλαδο ήταν 32,4 u.mol.

Γευστικό τεστ

Συνολικά, η συνολική αντιοξειδωτική δραστηριότητα στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αποδόθηκε στην πολυφαινόλη υδροξυτυροσόλη και την α-τοκοφερόλη. Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση ήταν ότι η πίκρα (γευστικό τεστ) των δειγμάτων ήταν μια ένδειξη καλύτερης ποιότητας ελαιολάδου. Ως εκ τούτου, αν επιλέξετε ένα ελαιόλαδο με σχετικά πικρή επίγευση, το πιθανότερο είναι πως θα πρόκειται για ένα προϊόν με αυξημένη αντιοξειδωτική αξία.

Αν και πολλές μελέτες δείχνουν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρέχει μια σειρά από διαφορετικά οφέλη για την υγεία, σε πολλές περιπτώσεις, οι μηχανισμοί που συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Παρόλα αυτά, ένα μεγάλο μέρος της έρευνας γύρω από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε σχέση με την πρόληψη ασθενειών, ή την μείωση του κινδύνου αυτών, έχει δείξει ότι η μείωση του οξειδωτικού στρες είναι ένας από βασικός μηχανισμός ενάντια σε σοβαρές ασθένειες.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Food & Function, έδειξε, ότι οι πολυφαινολικές ενώσεις στο ελαιόλαδο (3,4-DHPEA-ΕΑ και 3,4-DHPEA-EDA) προστατεύουν σημαντικά τα ερυθρά αιμοσφαίρια από το οξειδωτικό στρες. Όσον αφορά την καρδιαγγειακή νόσο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει το οξειδωτικό στρες, την φλεγμονή, την υπεροξείδωση λιπιδίων και το προφίλ των λιπιδίων στην στεφανιαία νόσο. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να είναι ευεργετικό και στην πρόληψη ασθενειών όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η βρογχοπνευμονική δυσπλασίας, η περικοιλιακής λευκομαλακία και η νεκρωτική εντεροκολίτιδα, σε βρέφη με πολύ χαμηλό βάρους γέννησης.

Πώς το ελαιόλαδο βοηθάει το κεντρικό νευρικό σύστημα

Το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στο οξειδωτικό στρες. Μελέτη στο Food Science and Technology, αναφέρει: “Αυτό οφείλεται κυρίως στις υψηλές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και σε μια εγγενώς υψηλή ροή αντιδραστικά στοιχείων οξυγόνου (ROS). Ένας άλλος λόγος του οξειδωτικού στρες είναι το χαμηλό επίπεδο των ενδογενών αντιοξειδωτικών ενζύμων στο κεντρικό νευρικό σύστημα σε σχέση με άλλους ιστούς, και η υψηλή κατανάλωση του οξυγόνου του”.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι ασκεί θετική επιρροή στο οξειδωτικό στρες του κεντρικού νευρικού συστήματος, ιδίως στα επίπεδα του υπεροξειδίου του λιπιδίου στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στην καλύτερη σύνθεση λιπαρών οξέων σε αυτόν (ειδικά του δοκοσαεξανοϊκού οξέος). Έχει, επίσης, αποδειχθεί, ότι αυξάνει τις αντιοξειδωτικές δράσεις των ενζύμων, τα οποία μετριάζουν την οξειδωτική βλάβη που οδηγεί σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.

Ο ρόλος που παίζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην μείωση του οξειδωτικού στρες είναι εξαιρετικά σημαντικός. Είναι σαφές, μέσα από τις επιστημονικές έρευνες, ότι το ελαιόλαδο συνιστάται για καθημερινή κατανάλωση ως μια οικονομικά αποδοτική, άμεσα διαθέσιμη, αντιοξειδωτική πηγή τροφής, που μειώνει τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες και ως εκ τούτου μειώνει τον κίνδυνο και την εξέλιξη πολλών διαφορετικών ασθενειών.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Συμβουλές

Φάγατε σκόρδο; Απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη αναπνοή εύκολα και γρήγορα!

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

δυσάρεστη αναπνοή
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Το σκόρδο και το κρεμμύδι χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην μαγειρική καθώς δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Κάποιοι το λατρεύουν και κάποιοι το απεχθάνονται. Όλοι όμως, λίγο πολύ σκεφτόμαστε τις επόμενες ώρες αλλά και την επόμενη μέρα καθώς η μυρωδιά του είναι πάρα πολύ έντονη και συνάμα ενοχλητική.

Απευθυνθήκαμε στον γνωστό ωτορινολαρυγγολόγο Καρκατζούλη Γεώργιο για να μας απαντήσει κάποια ερωτήματα γύρω από την κακοσμία στόματος που προκαλεί το σκόρδο και πως θα μπορούσαμε να το την αντιμετωπίσουμε.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί μυρίζει άσχημα η ανάσα μας με το σκόρδο;

Η άσχημη μυρωδιά οφείλεται εν μέρει στα υπολείμματα των  τροφών και ουσιών που βρίσκονται στο στόμα. Ωστόσο, αν ίσχυε μόνο αυτό θα απαλλασσόμασταν τελείως από την έντονη μυρωδιά με ένα απλό πλύσιμο των δοντιών μας. Την απάντηση, βέβαια,μας την έδωσαν οι ειδικοί.  Ύστερα από μία έρευνα  κατέληξαν στο ότι οι ουσίες που περιέχει το σκόρδο περνούν κατά τον μεταβολισμό στο αίμα μας. Στη συνέχεια, οι ουσίες αυτές από το αίμα φτάνουν στα πνευμόνια και από κει εκπνέονται με αποτέλεσμα να μυρίζει άσχημα η αναπνοή μας.

Τί κάνουμε λοιπόν για να απαλλαγούμε από τη δυσάρεστη αναπνοή που αφήνει το σκόρδο στο στόμα μας;

 • Μήλο

Από όλα τα τρόφιμα, την πιο αποτελεσματική δράση έχει το μήλο καθώς εξουδετερώνει όλες τις θειούχες ουσίες του σκόρδου που προκαλούν δυσοσμία.

 • Χυμός Λεμονιού

Ο χυμός λεμόνι επίσης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός, γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στην οξύτητα του.

 • Γάλα

Επίσης ένα ποτήρι πλήρες γάλα  μειώνει τη δράση του σκόρδου στο στόμα κατά 50%, κυρίως όταν καταναλώνεται κατά τη διάρκεια του φαγητού.

 • Μαρούλι

Το μαρούλι επίσης είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση της μυρωδιάς του σκόρδου στην αναπνοή καθώς μειώνει τις πεπτικές ουσίες του σκόρδου που οδηγούν σε δυσάρεστη αναπνοή.

 • Βότανα

Τέλος,  φύλλα μυρωδικών βοτάνων όπως είναι ο μαϊντανός, το πράσινο τσάι αλλά και η μέντα θεωρούνται παραδοσιακά γιατροσόφια που απαλλάσσουν τον άνθρωπο από τη δυσάρεστη αναπνοή.

 • Τσίχλα

Η τσίχλα είναι μία εξίσου καλή επιλογή καθώς θα σας χαρίσει άμεσα δροσερή αναπνοή και θα αυξήσει την παραγωγή σάλιου το οποίο με τη σειρά του θα απομακρύνει όλα τα βακτήρια από το στόμα.

Ένα σημαντικό μυστικό βέβαια, που μειώνει τη δράση του σκόρδου είναι να αφαιρούμε την «καρδιά» κάθε σκελίδας προτού το καταναλώσουμε όπως και να το τρώμε μαζί με τα τρόφιμα που καταπολεμούν τη μυρωδιά του.

Έτσι θα μπορούμε να γευτούμε το σκόρδο άνετα χωρίς να μας «κυνηγούν» οι τύψεις! Πριν φάτε λοιπόν…θυμηθείτε!!!

 

Ο Καρκατζούλης Γεώργιος έχει ειδικευτεί και εξειδικευτεί στην ΩΡΛ, Παιδο-ΩΡΛ  και στην Πλαστική Προσώπου επί σειρά ετών σε κορυφαίες κλινικές της Γερμανίας. Διατηρεί Ιατρείο στην Καλαμάτα, Χρ. Παγώνη 9 και χειρουργεί στην ΩΡΛ  Κλινική  Αθηνών.  Τηλέφωνο : 2721403010.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.karkatzoulisorl.gr

Καρκατζούλης Γεώργιος

Καρκατζούλης Γεώργιος


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Συμβουλές

Ασπιρίνη: Αυξάνει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ασπιρίνη: Αυξάνει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας 12
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Μέχρι σήμερα οι γιατροί μας έλεγαν πως μια ασπιρίνη την ημέρα, προληποτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Τώρα όμως, νέα έρευνα Βρετανών εποστημόνων δείχνει πως η καθημερινή λήψη ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής εσωτερικής αιμορραγίας στον εγκέφαλο, στο στομάχι ή στα έντερα.

Ερευνητές από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου αξιολόγησαν στοιχεία από 13 κλινικές μελέτες που σύγκριναν τις επιπτώσεις της λήψης ασπιρίνης (καθημερινής δοσολογίας 50 ως 500 μιλιγκράμ) σε σχέση είτε με ψευδοφάρμακο (πλασίμπο) είτε με καμία θεραπεία σε 164.225 ανθρώπους ηλικίας 53 έως 74 ετών χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακού προβλήματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA.
Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Σιν Ζενγκ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως η τακτική λήψη ασπιρίνης μειώνει κατά μέσο όρο κατά 15% την πιθανότητα εμφράγματος και κατά 19% την πιθανότητα ισχαιμικού εγκεφαλικού, αλλά αυξάνει κατά 43% τον κίνδυνο σοβαρού αιμορραγικού επεισοδίου.

«Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη ανεπαρκή στοιχεία που να επιτρέψουν να συστήσει κανείς την τακτική χρήση ασπιρίνης για την πρόληψη των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών και των καρδιαγγειακών θανάτων σε ανθρώπους χωρίς καρδιαγγειακή νόσο. Η χρήση της ασπιρίνης απαιτεί συζήτηση του ασθενούς με τον γιατρό, επειδή τα όποια μικρά δυνητικά καρδιαγγειακά οφέλη υπεραντισταθμίζονται από τον πραγματικό κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας», δήλωσε ο Ζενγκ.

«Εγείρεται το σοβαρό ερώτημα κατά πόσο οι άνθρωποι που δεν είχαν προηγουμένως πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό, πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά επεισόδια. Κατά την άποψη μου δεν δικαιολογείται χρήση ρουτίνας της ασπιρίνης σε υγιείς ανθρώπους», πρόσθεσε, σύμφωνα με τα πρακτορείο Ρόιτερς και Γαλλικό. Ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι ακόμη μεγαλύτερος στους ηλικιωμένους σε σχέση με τους νεότερους ανθρώπους.

 

Πηγή


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ