Το kalamatatimes.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 10:10

Μια έρευνα που προκαλεί ανησυχία: 6 στα 10 παιδιά θα είναι παχύσαρκα έως τα 35 χρόνια τους!

Παχύσαρκο μέχρι τα 35 του χρόνια θα είναι το 57% των παιδιών και των εφήβων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, προσθέτει σε σχέση με παλαιότερες έρευνες ότι το μη φυσιολογικό βάρος στην παιδική ηλικία οδηγεί συχνά σε παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή.

Σημειώνει ότι ενώ τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά με παραπανίσια κιλά, ακόμη και όσοι φθάνουν στην ηλικία των 20 με το κατάλληλο βάρος αντιμετωπίζουν κίνδυνο στο σύγχρονο κόσμο, όπου σύντομα η παχυσαρκία κινδυνεύει να θεωρείται φυσιολογική.

“Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που καταλήγει σε σαφείς προβλέψεις για την σημερινή γενιά παιδιών” και τα νέα δεν είναι ευχάριστα, λέει ο επικεφαλής της Ζάκαρι Γουόρντ, ένας ερευνητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ. Τα ευρήματα, είπε ο ίδιος, υποδηλώνουν την ανάγκη για ενίσχυση των προσπαθειών για πρόληψη της παχυσαρκίας από την βρεφική ηλικία μέχρι την εφηβική.

Το ποσοστό της παχυσαρκίας σήμερα, το οποίο μόλις αναθεωρήθηκε από αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ 39,8%. Στην κατηγορία των παιδιών και εφήβων ανέρχεται σε 18,5%.

Η παχυσαρκία στους ενήλικες συνδέεται με προβλήματα υγείας, περιλαμβανομένου του διαβήτη, της καρδιοπάθειας και του καρκίνου.

Η νέα έρευνα βασίζεται στα δεδομένα για τις τάσεις στο σωματικό βάρος από πολλές μελέτες, οι οποίες παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες σε διάφορες περιόδους της ζωής τους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα αυτά για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο που θα προβλέπει τι θα συμβεί στο μέλλον με το βάρος των σημερινών παιδιών αν συνεχιστεί αυτή η τάση.

Η έρευνα ωστόσο δεν εξετάζει την γενεσιουργό αιτία, αλλά υπαινίσσεται ότι οι αυξημένοι κίνδυνοι λειτουργούν σωρευτικά από πολύ μικρή ηλικία.

Για παράδειγμα, ένα πολύ παχύσαρκο πεντάχρονο παιδί αντιμετωπίζει89% κίνδυνο παχυσαρκίας ως μεσήλικας, ενώ ένα παιδί με φυσιολογικό βάρος κινδυνεύει κατά 53%. Στα 19 του, ένας υπερβολικά παχύσαρκος έφηβος αντιμετωπίζει 94% κίνδυνο να είναι παχύσαρκος στα 35 του, σε αντίθεση με έναν συνομήλικό του με φυσιολογικό βάρος που κινδυνεύει κατά 30%.

Συνολικά, σχεδόν οι μισοί άνθρωποι που θα είναι παχύσαρκοι στα 35 τους είναι ήδη παχύσαρκοι στα 20, λέει ο Γουόρντ.

Η έρευνα βασίζεται σε μια “σύνθετη τεχνική στατιστικής ανάλυσης, η οποία εξαρτάται από συγκεκριμένες υποθέσεις και αυτές οι υποθέσεις μπορούν να αμφισβητηθούν”, λέει από την πλευρά του ο Στίβεν Ντάνιελς, ο πρόεδρος του τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Κολοράντο. “Θεωρώ όμως ότι οι υποθέσεις αυτές είναι αρκετά λογικές και το ίδιο τα συμπεράσματά τους και δυστυχώς τρομακτικές”.

 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ  ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

 

Last modified on Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 10:14